Sinne meni

Tammikuun talousuutinen Suomen pörssissä on Rautaruukin myynti Ruotsiin. Virallisesti kyseessä on julkisella osakevaihdolla tapahtuva yhdistyminen, mutta äänivallan enemmistö uudesta yhtiöstä päätyy ruotsalaiselle omistajalle. Sinne meni.

Hyvä että kelpasi. Toiminnan tehostamisesta johtuvat työpaikkojen menetykset kirpaisevat kovasti, mutta ei SSAB ostanut Rautaruukkia alasajettavaksi. Tässä pätee sama kuin Nokian kohdalla: uusi omistaja investoi Suomeen, jos ja kun kannattavia investointikohteita löytyy. Vanhan Rautaruukin rahkeilla investoinnit olisivat jääneet tekemättä. Tämä on teollisuuden rakennemuutosta käytännössä.

Ymmärrän tähän yrityskauppaan liittyvän poliittisen paineen. Yhtään lakkautettavaa työpaikkaa ei todellakaan haluttaisi lisää. Iso osa tuskasta purkaantuu valtion omistusyhtiöön Solidiumiin.
Solidiumin julkisuuskuvaa on rasittanut Talvivaara-omistuksen ongelmat. Niistä yhtiötä on jaksettu huomautella. Sen sijaan kiitokset Outokummun ja Rautaruukin yritysjärjestelyjen avustamisesta ovat jääneet kovin vähiin.

Tuoreimman operaation jälkeen näytetään keskusteltavan ensisijaisesti tarpeesta rajoittaa Solidiumin itsenäisiä toimintamahdollisuuksia. Tämäkin tarpeellinen transaktio tarvitsi taustakseen ison omistajan, joka pystyy nopeasti rohkeisiin päätöksiin.

Solidium ansaitsee työrauhan, ja vakaa omistajapolitiikka turvaa sijoituskohteiden arvonkasvattamispyrkimyksiä. Höntyilevä omistaja tuhoaa omistuksensa arvoa markkinoiden silmissä. Poliitikot päättävät toimintatavasta, mutta toivottavasti esimerkiksi hallitusohjelmaneuvotteluissa saavutetaan vähintään vaalikauden mittainen yhteisymmärrys.

Osakesijoittajien ensituomio yritysjärjestelystä on positiivinen: 30 prosentin kurssinousu kertoo vahvasta uskosta uuden yhtiön paremmuuteen vanhaan Rautaruukkiin verrattuna. Kuinka monessa muussa yhtiössä olisi tilaisuus samanlaiseen arvonkasvattamiseen järkevien liittoutumien kautta? Toivottavasti teollisille ostajille kelpaa vielä jokunen muukin uutta alkua tarvitseva suomalainen pörssiyhtiö.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s