Pidän vaaleista

Eurovaalit 2014 saadaan valmiiksi tulevana sunnuntaina. 751 onnellista uutta MEP:iä pääsee juhlimaan valintaansa. Edessä heillä on viisi työntäyteistä vuotta Euroopan direktiivipajassa.

Euro- ja unionikriittisten puolueiden edustajien määrä kasvaa runsaasti, ehkä jopa kolmannekseen kaikista edustajista. Markkinaodotukset perustuvat kuitenkin ns. vanhojen puolueiden yhteistyöstä syntyvän komission varaan. Nähtäväksi jää, miten laajaa sinipunayhteistyötä tarvitaan uuden komission rakentamisessa. Luvassa on koko joukko poliittisia kommervenkkejä.

Suuri protestiäänien määrä pakottaa uuden parlamentin ja komission panostamaan talouskasvuun ja ennätystyöttömyyden pienentämiseen. Se tarkoittaa jäsenmaissa talouden elvytystoimien lisäämistä ja rakenteellisten uudistusten jouduttamista. Toivottavasti EKP:lta kesäkuussa saatavat rahapoliittiset päätökset ehtivät apuun, jotta talouden elvyttäminen ei jää yksin valtion velanoton kasvattamisen varaan.

Sijoittajille eurovaalien lyhyellä aikavälillä tärkein tulos ei näy europarlamentissa, vaan vaalien vaikutuksessa suurten jäsenmaiden sisäpolitiikkaan. Esimerkiksi Ranska, Italia ja Kreikka ovat lähettämässä äänekkäitä Eurooppa-kriitikkoja parlamenttiin. Erityisesti Kreikassa hallituksella on niin niukka enemmistö parlamentissa, että eurovaalitappion jälkeinen hallituksen toimintakyky on arvoitus.

Toiset, sijoittajillekin tärkeät vaalit käydään Ukrainassa. Länsimaat ovat sopineet Venäjää vastaan suunnattujen pakotteiden lisäämisestä, jos Venäjä häiritsee Ukrainan presidentinvaaleja. Venäjän presidentti Putin on kertonut hyväksyvänsä vaalit. Onneksi eurovaaleissa ei tarvitse edes pohtia Putinin hyväksyntää.

Valmistaudun vaalien tulospalveluun kuin jännittävän jääkiekko-ottelun kisastudioon. Toivottavasti tulee tiukka kisa, mutta silti eurooppalaisten kannalta paras voittakoon. Täytyy tunnustaa, pidän vaaleista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s