Haloo – haluan olla uskollinen – kiinnostaako ketään?

Haluan olla uskollinen, mutta päivä päivältä se on vaikeampaa! Maailma tuntuu muuttuvan..

Uskollinen minä

Arvostan kovasti ostamisessa vanhanaikaisia asioita. Tilanteita, joissa tunnen asiakkaana myyjästä huokuvan aitoa iloa siitä, että olen jälleen saapunut heille ostokset mielessäni. Sisimmässäni toivon kuulevani: ”Moikka – kiva nähdä! Mitä aattelit – miten voin auttaa?”

Ravintolassa riittäisi, että tarjoilijalla olisi hieman tilannetajua ”Hei, onko ollut kiva päivä?” kun kerran näkee, että olen ihan lomalla. Ehkäpä myös yritystä palvella asiakkaitaan pikkuisen yksilöllisemmin: ”Mitä pidit suosittelemastani ruoasta? Entä jälkkäri – maistatko uutuuttamme x? Siihen sopisi kivasti juomaksi xx.” Tuollaisilla saisi sieluani hiveltyä jos haluaisi. Niin vähään tyytyväinen :)!

Ostin äskettäin lenkkarit kun vanhat olivat….todellakin vanhat. Vakiokaupastani mielenmaailmaani ymmärtävän myyjän opastuksella hankin jalkateriäni ihanasti hivelevät syksyn uutuudet, vaikka juoksenteluverkostossani neuvoivat ostamaan netistä. ”Hassu – miksi et vain sovita kaupassa ja osta netistä? Säästäisit!”, he kyselivät. Minä vakuuttelin itselleni, että pihistän mieluummin jossakin muussa. Haluan ostaa juuri tästä liikkeestä kun aina on palveltu hyvin! Kotimatkalla mutisin, että kaltaisteni ansiosta minun vakimyyjäni saa toivottavasti jatkossakin pitää työpaikkansa. Eipä hänen tarvitsisi ikinä siirtyä jonnekin ylikansallisen verkkokaupan pakkaamoon, jossa kuulemma vessatauotkin on rajoitettu minimiin! Puistattavaa!!

Vai hankala änkyrä?

Uskollisuuden kääntöpuolelta löytyy sitten herkkähipiäisyys. Häivyn vähin äänin jos en saa palvelua. En nosta äläkkää, mutta en myöskään palaa jos vaihtoehtoja löytyy. Jätän mieluusti ostamatta jos myyjä tyrkyttää tai käyttäytyy ylimielisesti. Vaihdan vakiruokakauppaa jos ostokseni toistuvasti rullataan liukuhihnan säälimättömään kitaan ja juuri ostamani ihanan pehmeä rieska jauhaantuu mössöksi.

Kyllä – olen hidas pakkaaja, mutta on niin paljon ostettavaa (=ruoka maistuu ja kokaillaankin). Niin kyllä – arvelen minäkin, että yhden asiakkaan läpimenoaika on varmaan kellotettu eikä saa kysellä kuulumisia saatikka auttaa pakkaamisessa (vaikka ei olisikaan ruuhkaa), mutta olisiko palvelustrategiaa sittenkin mietittävä tarkemmin?! Kuka on tärkeä? Mitä varten ollaan olemassa?

Ulos kyltti pien

Auta minua päättämään!

Okei – olen ehkä jo siinä iässä tai kenties on se aika kuukaudesta? Vaiko liian vaativa? Änkyrä? Hiveli mukavasti silti kun äskettäin jouduin yht’äkkiä rahapulaan. Fifi-koiramme jouduttiin äkillisesti leikkaamaan – leikkauslasku niin iso, että jouduin lähes itsekin operaatioon! Lomalta verkkopalvelussa lähettämääni avunhuutoon vastasi työkaverini ja asiakkaidemme varainhoitaja Joni. Ei tehnyt numeroa, vaikka jouduin lunastamaan sijoitusvakuutuksestani rahaa. Sen ideana ei ole akuutti rahan tarve vaan jotakin mukavaa, johon haluan olevan varaa kenties kolmen, viiden vuoden kuluttua. Älä yritä 😉 – en kerro vielä, mutta satanen kuussa kumminkin mennyt jo hyvän aikaa.

Kun Jonilla tilannetaju ja pelisilmä ovat kohdillaan niin keissi jatkui: ”Ai sulla ei ole nyt mitään rahastoa sijoitusvakuutuksen rinnalla – saisit rahaa nopeammin käyttöösi?” ”No ei ole kun en osaa päättää, mikä olisi mulle sopiva”, sopersin samalla häveten, minkälaisen kuvan annan itsestäni – pankissa töissä eikä osaa valita edes itselleen mitään. ”Mites tää OP-Puhdas Vesi? Katsotaanko ja pistetään menemään sekin automaattisesti tililtä? Sopisi varmaan aika kivasti yhteen sun arvomaailmasi kanssa”, ehdotti Joni. No niin sopisi – miksi en itse tajunnut!. ”Juu – katsotaan ja pistetään”, kuulin tämän edelleen uskollisena pysyvän huokaavan.

Jänniä juttuja nuo ostopäätökset! Joskus niin yksinkertaisia ja joskus tulee vain huonoa oloa. Olen pähkäillyt siten, että rahaa on rajallinen määrä ja se on käytettävä niin, että jää hyvä fiilis. Myyjän ei tarvitse olla supermies tai ihmenainen – ihan tavallinen ihminen riittää hyvin!  Sellainen, joka kuuntelee tarpeitani, ymmärtää ja auttaa aidosti kohti ratkaisuja. Saa myös kehua ja kiittää ” Kiitos sulle ja nähdäänhän taas!”, mutta ei oo pakko. Vai onko?

Päivi Eloniemi

8 ajatusta artikkelista “Haloo – haluan olla uskollinen – kiinnostaako ketään?

 1. Salla

  Ihanaa Päivi – minäkin olen samanlainen hyvän palvelun ystävä. Kun itse palvelee asiakkaita ja yrittää tehdä sen hyvin, on tosi ärsyttävää jos joutuu asiakkaankin roolissa tekemään myyjän hommat ja palvelemaan itse itseään. Tilannetajulla, hymyllä ja ystävällisellä suhtautumisella on helppo sitouttaa minut vakioasiakkaaksi ja suosittelijaksi. Mutta yllättävän harvassa paikassa viitsitään edes yrittää sitä.

  Vastaa
 2. Päivi Eloniemi Kirjoittaja

  Hei Salla ja kiitos kommentistasi! Postaukseni jälkeen (kirjoitin sen perjantaina) sattui mieltä lämmittävä palvelukokemus paikallisessa kahvilassa.

  Minä peruspankkihenkilönä läksin soitellen sotaan eli lähes kokonaan ilman käteistä rahaa. Pankkikortti ei tuolla paikassa käynytkään eivätkä rahat riittäneet ihan ostoksiin – 2 euroa puuttui. Mietin mitä jätän pois vai voinko maksaa tilille.. Yrittäjä hymyili häkellykselleni ja sanoi: ”Ei kuule mitään. Maksat sitten seuraavalla kerralla.” Voi jee mikä ote! Minä menen taatusti ja otan koko perheeni (ja käteiseni) mukaan :).

  Vastaa
 3. Tuuli

  Hei ! Olin tyttäreni kanssa isollakadulla siaitsevassa vaateliikkeessä tarkoituksena ostaa häihin juhlamekko mutta se jäi kyllä ostamatta niin ynseä henkilökunta siellä oli että eipä huvittanut sinne liikkeeseen rahojaan tuhlata myyjät katsoivat vain nenänvarttaan pitkin eivät tervehtineet, mikä kuuluu alkeellisiinkin käytöstapoihin puhumattakaan että oisivat vaikka sanoneet, että kun ehtivät, tulevat kyllä palvelemaan..niin että tämmöistä palvelua Kokkolassa

  Vastaa
 4. Päivi Eloniemi Kirjoittaja

  Hei Tuuli! Eivätkö olekin harmillisia tuollaiset kokemukset. Harmi myös se, että huono palvelu jää ainakin minua kismittämään kun taas hyvästä palvelusta ei muista aina kertoa. Ajattelin skarpata itse tässä asiassa ja antaa kehuja aina silloin kun on kehumisen paikka – heti ja suoraan palvelutilanteessa. Kehuja ei useinkaan saa liiaksi ja juuri niistä voisi ammentaa voimaa silloin kun kaikki ei mene ”ihan putkeen”.

  Vastaa
 5. Teuvo

  Hyvää palvelua kotimaisia tuotteita siinä se on kiteytettynä ”uskollisen asiakkaan” perusteet!

  Vastaa
 6. Uskollinen

  Uskollinen totta kai kaikessa.
  Uskollinen asiakassuhteissa ja palveluissa.
  En kaihda kehuja kun niiden paikka on , en liioin muutakaan palautetta kun sen paikka osuu kohdalleni.
  Kotimaisuus on minulle asia yksi luotettava palvelu ja asiakassuhde on korvaatamon.

  Vastaa
  1. Päivi Eloniemi Kirjoittaja

   Hienoa Uskollinen! Kehujen antamisessa voisi useat meistä ottaa sinulta oppia. Kun antaa kehuja, on kuulemma helpompi tarvittaessa antaa (tai vastaanottaa) myös kriittistä palautetta. Näillä molemmilla palautteen lajeilla lienee paikkansa yhtä lailla.

   Kotimaisuudesta kirjoitti myös Teuvo. Kotimaisuus on minustakin kova ja tärkeä juttu, jota en ihan aina (kiire? hinta?..) kumminkaan toteuta. Jos hieman skarppaisi siinäkin – ihan arkisissa asioissa tutkailisi enemmän kotimaisuusastetta.

   Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s