Tekohengitys loppuu – selviääkö potilas

Yhdysvaltojen keskuspankki Fed laski ohjauskorkonsa nollaan joulukuun 16. päivä vuonna 2008 taloustilanteen ollessa vähintäänkin haasteellinen rahoituskriisin koetellessa markkinoita. Investointipankki Lehman Brothers oli päästetty kaatumaan liian löyhän asuntorahoituspolitiikan ympärille rakennettuihin monimutkaisiin tuotteisiin kärjistyneen kriisin seurauksena.

Pahimman myrskyn keskellä keskuspankki astui markkinoille tarkoituksenaan vakauttaa tilanne. Fed aloitti laajat toimet likviditeetin lisäämiseksi markkinoille (QE1), pääomitti pankkeja niiden osakkeita vastaan ja paljon muuta. Keskuspankki on tähän päivään mennessä käyttänyt tasettaan ennen näkemättömän laajasti, kun menossa on jo neljäs QE-ohjelma.

Fedin yli viisi vuotta jatkuneiden toimenpiteiden aikana rahoitusmarkkinat on saatu vakautettua ja pankkisektori on melko hyvässä kunnossa. Ennen kaikkea näiden vuosien aikana työllisyystilanne on saatu kohenemaan, asuntomarkkinoiden tilanne on tervehtynyt ja kansantalous on saatu kasvuun. Kriisi on siis päättynyt.

Viime syksystä lähtien Fed onkin pienentänyt markkinoille kuukausittain lisäämäänsä likviditeetin määrää. Vuoden lopussa ollaan tilanteessa, jossa keskuspankki ei enää suorita uusia arvopaperiostoja. Näin ollen markkinoilla onkin alettu spekuloida ensimmäisen rahapoliittisen kiristyksen ajankohtaa, eli ns. nollakorkoankkurista luopumista ja ohjauskoron nostoa.

Sijoitusinstrumentit ovat nauttineet useamman vuoden keskuspankkien politiikan seurauksena mukanaan tuomasta matalasta volatiliteetista ja matalista koroista. Linjan muutoksen yhteydessä on luonnollista, että markkinoilla mietitään nyt kuumeisesti, ovatko riskilliset sijoitukset hinnoitelleet etukäteen talouden elpymisen, vai vieläkö nousuvaraa on jäljellä. Markkinat ovatkin siirtyneet noususta sivuttaisliikkeeseen lisäviestejä odotellessaan.

Euroopassa politiikan muutoksessa piilee myös toivonkipinä dollarin mahdollisen vahvistumisen muodossa. USA:n parantuneen talousnäkymän ja nousevien korkojen pitäisi näkyä dollarin vahvistumisena euroa vastaan. Moni sijoittaja pohtii, miten eri markkinat tulevat reagoimaan kun ohjauskorko nousee. Dollarin vahvistuminen antaisi suojaa eurosijoittajalle – niin euroalueen ulkopuolisten sijoitusten kuin Euroopan vientiyritysten kohenevien näkymien kautta.

Talouskasvumielessä korkojen nosto olisi jo perusteltua. Kysymyksenä onkin selviääkö likviditeettilääkkeestä riippuvainen sijoittajapotilas elvytyksen loppumisesta.

Juha Kannas

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s