Noviisin ensimmäinen sijoitus: rahasto

Olen raha-asioissa tyyppiä ”se mikä tulee, myös menee.” Palkkatilille tulevista rahoista ei seuraavan palkkapäivän lähestyessä ole enää jälkeäkään. Ja jos jotain isompaa pitää hankkia, täytyy maksutavaksi valita Visa.

Muutama vuosi sitten päätin tehdä asialle jotain. Ensimmäisen sijoitukseni tein rahastoon.

Miksi valitsin rahaston?

Rahojen siirtäminen talteen toiselle tilille on helppoa, mutta niin on niiden nostaminenkin, vähän liiankin helppoa ainakin minulle. Vaikka olisihan niitä kaikenlaisia säästämiseen tarkoitettuja tilejä, joissa nostamista on rajoitettu, mutta kaipasin jotain mielenkiintoisempaa. Halusin tuntea itseni sijoittajaksi.

Rahan siirtäminen rahastoon on ihan yhtä helppoa, mutta niistä löytyy kaikenlaisia vaihtoehtoja, Afrikkaa, Puhdasta vettä, kiinteistöjä… Ostaa voi op.fi:ssä eikä sen tekemiseen tarvitse muuta kuin verkkopalvelutunnukset.

Nostaminenkin on helppoa, mutta rahat eivät ole ihan samana päivänä kuitenkaan käytettävissä, kuten tililtä nostettaessa. Ja minun nostohaluja on hillinnyt myös myynnin yhteydessä menevä myyntipalkkio.

Merkintä- ja myyntipalkkioilla rahastoon sijoittajat maksavat salkunhoitajien työstä. Koska en itse tiedä mitään esimerkiksi energiaa säästävien yritysten sijoitusmarkkinoista, on hyvä, että tarjolla rahasto, jossa sen alan sijoitusasiantuntijat hoitavat sijoitukset.

Yli 60 vaihtoehtoa, miten valita?

Rahastoihin sijoittaessa ei siis oikeastaan ole muuta vaikeata kuin valinnan vaikeus; OP-Pohjolalta niitä löytyy varmaan ainakin 60 kappaletta.

Itse lähdin kokeilemaan OP-Ilmastolla. Minua puhutteli idea, jonka perusteella rahaston sijoituskohteet valitaan. On mukavaa ajatella, että sijoittamalla saa samalla aikaiseksi jotain hyvää. ”OP-Ilmasto sijoittaa maailmanlaajuisesti yrityksiin, jotka pyrkivät torjumaan ilmastonmuutosta tai joiden liiketoimintaan ilmastonmuutoksen torjumisella on muutoin myönteinen vaikutus.” rahastosta sanotaan op.fi:ssä.

Miinukselle meni

Toisin kuin tilillä, rahastoissa sijoituksen arvo voi myös laskea. Sijoituksen tein tammikuussa 2011. Silloin osakemarkkinat lähtivät laskuun ja sijoitukseni arvo hupeni vahdilla. Onneksi kyse ei ollut suuresta summasta. Koska olen pystynyt elämään ilman sitä, olen antanut rahojen olla. Tällä hetkellä rahastolla menee hyvin ja sijoitukseni on noussut syksyn aikana plussan puolelle. Olen tienannut kympin!

OP-Ilmasto on siis osakerahasto ja sen arvon kehitys on riippuvainen osakemarkkinoista. Säästäjälle suunnattu rahasto olisi ollut fiksumpi vaihtoehto aloittaa, ne sijoittavat muuallekin kuin osakkeisiin eikä sijoituksen arvo heilahtele silloin niin herkästi.

30 x 12 = ihan hyvä summa

En kuitenkaan lannistunut ilmastokokeilusta, vaan päätin kokeilla jotain muuta. Seuraavan rahaston valinnassa kysyin kuitenkin neuvoa sijoitusasiantuntijalta. Nyt olen säästänyt OP-Deltaan 30 euroa kuukaudessa viimesyksystä lähtien.   Raha siirtyy tililtäni automaattisesti palkkapäivänä, niin en ehdi sitä kaivata. Tällä hetkellä säästöön on kertynyt yli 400 euroa.

Kun sijoituksen tekee kerran kuukaudessa, ei rahaston arvonheilahtelut hetkauta niin helposti. Laskuvaiheessa saa ostettua halvemmalla, nousuvaiheessa ostaminen on kalliimpaa, mutta olemassa oleville sijoituksille se tekee hyvää.

Myös jatkuvan rahastosäästämisen voi aloittaa helposti op.fi:ssä, vain sopimuksen lopettamista varten tarvitsee käydä pankissa. Ja neuvontaa saa kotiinkin, kun varaa ajan verkkoneuvotteluun.

Suurta tienistiä en ole rahastosijoituksillani tehnyt, mutta jotain kuitenkin. Sijoitusten lunastaminen eli rahojen nostaminen olisi helppoa. Sekin onnistuu op.fi:ssä ja rahat tulevat tilille muutamassa päivässä. Mutta koska mielessäni siintävät lisätienistit, päätän antaa sijoitusteni vielä kasvaa kurssien laskun uhallakin ja käännän katseeni seuraaviin sijoituskohteisiin.

10 ajatusta artikkelista “Noviisin ensimmäinen sijoitus: rahasto

 1. Anne

  Kirjoitus lienee fiktiivinen tai muuten ei voi olla kuin todella huolissaan ihmisistä jotka OP:ssa työkseen hoitavat toisten rahoja. 30e/kk säästöön on käsittämättömän vähän.

  Vastaa
 2. Johanna Hasselgren Kirjoittaja

  Kiitos huolenpidosta Anne! Onneksi en sentään työkseni hoida toisten rahoja. Olen tosiaan vielä ihan noviisi sijoitusasioissa, mikä on yksi syy siihen etten kovin suurilla summilla sijoittele. Rahankäyttöäkin treenaan kokoajan.

  Vastaa
 3. Roima Tulonen

  Idea on hyvä. Siitä vaan si8oittamaan. Seuraavaksi sitten warreja ja putticalleja, niillä vasta pääsee vuoristoradan kyytiin. KEU KEU KEU!!!

  Vastaa
 4. Johanna Hasselgren Kirjoittaja

  Saattaa mennä hetki ennen kuin warrantteihin tai putticalleihin (mitä ne edes ovat?) ryhdyn, mutta ehkä osakkeita? Saas nähdä.

  Vastaa
 5. Henri

  Pienestä se lähtee! Itsekin aloittelin sijoitusuraani OP:n rahastoilla muutama vuosi takaperin pienillä summilla. Sijoitus- ja säästökärpäsen puraistua kunnolla on sijoitusvarallisuutta sitten äkisti kertynyt useampi kymppitonni ihan huomaamatta 🙂 Tsemppiä säästämiseen Johanna!

  Vastaa
 6. Elmeri

  Hei!

  Onnittelut päätöksestä aloittaa sijoittaminen. Aina hatunnoston arvoinen asia nuorelle.

  Lähinnä haluaisin antaa palautetta sijoitusstregiastasi. Olet valinnut salkkuusi OP-Deltaa ainoana rahastona. Rahasto sijoittaa ainoastaan Suomeen ja palkkiot ovat (pahoittelut) törkeitä. Nuorena aloitetussa säästämisessä ei voi painottaa kulujen merkitystä. Kannattaa kurkata, miten radikaalisti korkeat hallinnointipalkkiot rokottavat tuottoa verrattuna esim. Suomen indeksirahastooon (hallinnointipalkkio 0,45% p.a.)

  http://seligson.fi/suomi/sijoitustieto/tyokalut/laskurit/tuottolaskuri.html

  Muistuttaisin myös, että se rahaston ”aktiivisuus” ei tarkoita parempia tuottoja. Suurin osa aktiivisista rahoista häviää vertailuindeksille.

  Ymmärrän toki, että on vaikea (tai jopa mahdoton) purra ruokkivaa kättä 😉 Kannattaa panostaa omaan taloudelliseen älykkyyteen ja kyseenalaistaa asioita. Esim. Marko Erolan kirjoittama Paras sijoitus suhteellisen helppolukuinen ja sisältää paljon asiaa.

  Menestystä joka tapauksessa elämään ja sijoitusuralle! 🙂

  Vastaa
 7. Johanna Hasselgren Kirjoittaja

  Kiitos kannustuksesta ja neuvoista Henrille ja Elmerille! Kymppitonniin kun pääsisi niin olisi kyllä jo tosi hyvä vararahasto koossa. Sijoitusstrategiassani on varmasti korjaamisen varaa, varsinkin kun sitä ei oikeastaa ole ollut. Kunhan vain lähdin kokeilemaan. Mutta asiasta innostuttuani täytyy perehtyä aiheeseen paremmin.

  Vastaa
 8. Olavi

  Kai nyt jokainen tajuaa, että vaikka tämä ei kenties fiktiota olekaan, on kyse myös OP:n rahastojen mainonnasta. Ja ihan hyvä mainos onkin!

  Ainoa, mikä enemmän karahtaa korvaan, on kohta ”Merkintä- ja myyntipalkkioilla rahastoon sijoittajat maksavat salkunhoitajien työstä. ”. Toki asia noinkin on, mutta oleellista olisi mainita, että rahastoilla on myös hallinnointipalkkiot, eli työstä kyllä maksetaan koko ajan ja runsaasti. Trendi viime aikoina on ollut, että merkintä- ja lunastupalkkioista hiljalleen ollaan luopumassa (esim. Nordnet, Handelsbanken). Rahastoon sijoittavan näkökulmasta, etenkin hallinnointipalkkioiden ollessa OP:lla verrattain korkeita, on noissa merkintä- ja lunastuspalkkioissa kyse lähinnä OP:n ahneudesta eli ne ovat helppo tapa tahkoa vielä hieman enemmän voittoa.

  Samoin toivoisin muutaman lauseen antamista hajautukselle (tosin tästä ei puhuttu edes OP:n sijoitusneuvojan käynnillä).

  Vastaa
 9. Johanna Hasselgren Kirjoittaja

  Hyvä kun korjasit Olavi. En tosiaan ole sijoitusasioissa mikään asiantuntija ja minulta jäi oleellisin palkkio eli tuo hallinnointipalkkio mainitsematta. Tarkistin vielä asiaa ja myös OP:lta löytyy rahastoja, joihin sijoittaessa ei mene merkintä- tai myyntipalkkiota, esimerkiksi Säästäjän rahastot (OP-Varovainen, OP-Maltillinen ja OP-Rohkea). Hallinnointipalkkio niihinkin kuitenkin liittyy.

  Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s