Toimi heti kun tunnistat heikkoja signaaleja riskistä

Vaikeimpia asioita riskienhallinnassa on ennakolta tunnistaa riskit, joita ei ole aiemmin omalle kohdalle sattunut. Vaikeaa tuntuu myös olevan huomata riskiä ennakoivat heikot signaalit ja kaikkein vaikeinta on aloittaa riskienhallinnan toimenpiteet niiden pohjalta. Ihmisluonnossa on syvälle juurtuneena sellainen itsepäisyys, että ei uskota ennen kuin osuu omalle kohdalle. Puhun nyt ikävä kyllä omasta kokemuksesta. Yhtä hyvin kuin henkilötasolla, näitä kokemuksia voi soveltaa aivan suoraan suurenkin organisaation käyttäytymiseen.

Heikkoja signaaleja oli jo useampia. Selittämättömiä selkävaivoja ja kolotuksia puolen vuoden ajalta. Vieläkin kauempana menneisyydessä pari selän jumittamista. Selvästi tunsi selän väsyvän jatkuvassa istumatyössä. Muutama keskustelu työkavereiden kanssa paljasti, että riskiryhmässä ollaan. Viisi kahdestakymmenestä oli jossain vaiheessa ollut selkänsä kanssa vaikeuksissa. Tämä olisi vain pitänyt tajuta aikaisemmin.

En tiedä olisiko aikaisessa vaiheessa aloitettu riskin käsittely, eli selkäjumppa ja pöydän nostaminen seisomakorkeudelle joka päivä, auttanut niin paljon, että välilevyn pullistumalta olisi välttynyt. Mutta tuskin siitä haittaa olisi ollut ja seuraukset olisivat olleet varmaankin helpommat sietää.

Heikkoihin signaaleihin reagointi ja riittävien riskin käsittelytoimien aloittaminen ajoissa kannattaa useimmissa tapauksissa varmasti. Mutta jos riskin käsittelyyn liittyy jonkinlainen kustannus, joko tässä tapauksessa laiskojen rutiinien rikkominen tai yleisesti rahanmeno ja resurssikäyttö isossa organisaatiossa, niin toimeen tarttuminen on hämmästyttävän vaikeaa.

Yrittäkää kuitenkin havaita signaalit ajoissa ja perustelkaa riskienhallinnan toimet riittävän hyvin itsellenne ja johdolle, niin teette oikeaa ennakoivaa riskienhallintaa. Kipulääkkeiden syönti oireiden lievittämiseen tai vakuutuskorvauksen hakeminen tehtaan palon jälkeen ei sitä enää ole.

Mikko Valve

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s