”Teen-sen-itse” – vai sittenkin välittäjän avulla?

Olen ostanut tähän ikään mennessä kaksi asuntoa. Ensimmäisen myin kolmisen vuotta sitten vaihtaessani paikkakuntaa uuden työn ja kaupunkiin muuttamisen tuoman hurmion siivittämänä. Tuolloin pidin itsestäänselvyytenä pyytää tuttua välittäjää apuun – ja kannattihan se, sillä kotini löysi uuden omistajan ensimmäisellä näytöllä, ja kaupat tehtiin jo seuraavalla viikolla. Pääsinpä vielä vanhoista huonekaluistakin eroon samalla rytäkällä ja hyvällä hinnalla, kun ostaja sattui pitämään sisustusmaustani. Jackpot!

DIY

”Do It Yourself” sopii omalla kohdallani moneenkin tilanteeseen, mutta asunnon myymisen suhteen en ole uskaltanut kyseistä slogania noudattaa. Loppujen lopuksi en edes puhuisi uskalluksen puutteesta vaan pikemminkin siitä, että asuntokaupoissa haluan luottaa ammattilaiseen ja päästä itse mahdollisimman helpolla. Laiska suomalainen. Ja kun sitä surffailee asuntoportaalien värikkäissä aallokoissa ja löytää sen uuden helmen, ei innostusta riitä lähteäkseni selvittämään, miten nykyisestä luukusta pääsee nopeasti eroon ja mitä lippulappusia se mahtaakaan vaatia.

Myymällä itse pääsisin halvemmalla?

Hinta ei ole minulle määräävä tekijä välittäjän valinnassa; mielelläni maksan siitä, että voin luottaa satakymmenprosenttisesti hommien hoitumiseen ja aikataulujen pitämiseen. Raha on aina rahaa, mutta onko aikakin rahaa? Minulle se on, ja äärimmäisen kallista sellaista. Excelin rivit kasvaisivat kummasti, jos lähtisin laskemaan käyttämääni aikaa a.) houkuttelevien valokuvien ottamiseen, b.) isännöitsijäntodistuksen ja muiden asiakirjojen tilaamiseen, c.) asuntoportaaleihin syötettävien tietojen naputtelemiseen, d.) myyvien esitteiden laatimiseen, e.) asuntoesittelyjen pitämiseen ja sitä kautta sunnuntaibrunssien menettämiseen – just to name a few. Edellä mainittujen sijasta keskityn huomattavasti mieluummin uusien verhokankaiden valitsemiseen ja muihin sisustuspumpuliunelmiin. Ja kun sieltä töllöstäkin tulee iltaisin Huvilaa ja huussia, Marko Paanasta ja Suomen kauneinta kotia.

Löytää se oikea

Välittäjän valinnassa itselleni eniten merkitsee ”sen oikean” löytäminen – ihmisen, jonka kanssa kemiat kohtaa ja juttu luistaa. Persoonan, joka arvostaa kodissani samoja asioita, joita itse pidän myynnin kannalta tärkeinä. Henkilön, johon voin luottaa, ja jonka edustamaan välitysliikkeeseen voin luottaa. Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto on muuten laatinut Hyvän Välitystavan ohjeen, joka kiteyttää alan pelisäännöt ja suojaa sekä ostajaa että myyjää. Kuluttajallehan se tarkoittaa siis käytännössä sitä, että asiointi Hyvää Välitystapaa noudattavan välittäjän kanssa on turvallista, luotettavaa ja ammattitaitoista.

Kutsuin jokin aika sitten muutamaa eri välitysliikkeen edustajaa käymään luonani, sillä olin hetken mielijohteesta aikeissa vaihtaa asuntoa, ja halusin saada useamman välittäjän arvion yksiöni tämänhetkisestä markkinahinnasta. Sain lopulta hillittyä myyntivimmani, mutta sen sijaan keräsin arvokasta tietoa jatkoa ajatellen. Saamissani arvioissa ja tarjouksissa ei ollut merkittäviä eroja, mutta välitysliikkeiden ja välittäjien tavoissa toimia niitä eroavuuksia sitten löytyikin. Kunkin välittäjän käytyä luonani tiesin heti kenet heistä valitsisin, jos aidosti olisin ollut vaihtamassa asuntoa. Erityisesti mieleeni jäi eräs välittäjä, joka ainoana tarttui kiinni myös uuden kodin löytämisessä auttamiseen. Siis hetkinen, kuulinko todella oikein? Välittäjä halusi aidosti auttaa minua siinä, mitä itse ensisijaisesti halusin tehdä – löytää uuden, jonka välttämättömänä pahana tulee se nykyisen myyminen!

Itsemyynnin suosio kasvussa

Eräs tuttuni lähti jokin aika sitten myymään kotiaan itse. Myyntiin laitettu asunto oli kunnoltaan, kooltaan sekä sijainniltaan erinomainen, mutta näytöillä ei käynyt juuri ketään. Useamman kuukauden yrittämisen jälkeen kohde päädyttiin laittamaan välittäjälle myyntiin; jo alkoi ovipumppu laulaa ja kaupatkin tehtiin lopulta. Hmm, ehkä osa ostajistakin vielä hieman epäröi yksityishenkilöltä suoraan shoppaamista?

Meitä on siis moneen junaan tässä(kin) asiassa; joillekin itsemyynti tuntuu sopivimmalta vaihtoehdolta, ja hyvä niin. Tilastokeskuksen sekä Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton (KVKL) tietojen perusteella voidaan arvioida, että noin 20–25 % myy asuntonsa itse, ja ainakin kasvukeskuksissa itsemyyjien määrän oletetaan kasvavan. Toki on jokseenkin eri asia lähteä myymään keskellä kaupunkia sijaitsevaa yksiötä kuin taajamassa tönöttävää omakotitaloa.

Minulle aika on niin kallista rahaa, että aion jatkossakin tehdä-sen-itse lähinnä IKEA:n huonekalukasausten tyyppisissä jutuissa.

Hanna Leijala

P.S. Jos olet aikeissa vaihtaa asuntoa, voit lähteä etsimään sitä oikeaa – välittäjää – esimerkiksi täältä.

Yksi ajatus artikkelista “”Teen-sen-itse” – vai sittenkin välittäjän avulla?

  1. Marjo

    En usko että asunnon myyminen itse olisi se ongelma, vaan että jostain syystä ihmiset eivät uskalla ostaa asuntoa välitysfirmojen ulkopuolelta. En tiedä miten asiasta tietämättömät välittäjät tekevät muka satojentuhansien kaupasta ”turvallisempaa”, kun ei heillä ole koulutusta tai mitään tietoa kohteiden ominaisuuksista – tarkoitan korjauksista tai tehdyistä remonteista. Samat asiat voi lukea papereista itse.

    Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s