Brunssi, mikä ihana tekosyy

Brunssit ovat ainakin Helsingin ravintolamaailman helmiä. Muutamassa vuodessa kaupunkiin on tullut todella mittava valikoima brunssipaikkoja, etnisestä suomalaiseen ja hintatasoltaan kaikkea 10-50€ välillä. Toki kalliimpaakin saa.

Brunssittelu on mahtava tilaisuus yhdistää viikonlopun aamupäivien laiskuus hyvien ystävien ja perheenjäsenten tapaamisen ja tietenkin hillittömään, pitkän kaavan mukaiseen syömiseen. Myös opiskeluaikoina muistan muutamien brunssipaikkojen olleen luksusta – ravintolaherkuttelua kuitenkin suhteellisen edullisesti. Vaihto-opinnot Berliinissä saivat lopulliseen brunssikoukkuun, mikä tarjonta ja hintataso! Varsinkin Berliinin jostain syystä pitkiksi venyneiden viikonloppuöiden jälkeen aivan ehdoton vaihtoehto.

Kauaa ei ainakaan pääkaupunkiseutulaisen tarvitse pohdiskella mihin menisi syömään, sillä lähes joka kaupunginosassa on jo brunssipaikka. Porvoon ja Kirkkonummen helmiä unohtamatta. Brunssipartio.fi ja muut ravintolasivustot kertovat nopealla vilkaisulla mihin kannattaa mennä ja mitä paikkoja taas välttää.

Hinta-laatu -suhde on brunsseilla tärkeä. Ei kiitos valmisnakeille, kaupan lihapullille ja ”äitien tekemälle” raastesalaatille, joista saa joissain paikoissa helposti pulittaa lähes 20 euroa. Sanon kyllä kiitos ravintolan graavaamalle lohelle, itse tekemille salaateille ja monipuoliselle brunssipöydälle juomineen. Siitä voi pulittaakin helposti joitain kymppejä.

Viime kesänä varasin pöydän perinteisestä saaristolaisravintolasta sunnuntaibrunssin merkeissä. Jos vaihteeksi jotain hieman hintavampaa ja varmasti laadukkaampaa upeassa ympäristössä. Odoteltiin laiturilla venettä, joka kuljettaisi meidät hyvin lyhyen, maksimissaan parin minuutin matkan saarelle. Kippari ystävällisesti muistutti, että edestakainen venematka on sitten 6 euroa per henkilö. Eli 12 euroa laskuun lisää, kuulostaapa kiskonnalta…Alkumaljaa tarjottiin ja kas, skumppalasi olikin edukas vain 4,5 euroa. Laitetaan nyt kauniin kesäsunnuntain kunniaksi tilaukseen.

Brunssi oli hyvä, ei kuitenkaan herkuttelijalle mikään ikimuistoinen elämys. Tarjoilija tuli jälkiruokien aikaan tarjoamaan suoraan pannusta joko kahvia tai teetä. Mielestäni brunssiin olennaisesti kuuluvat myös kahvi tai tee, hintaan siis myös. Loppulasku kuitenkin yllätti. 35 € brunssi, 4,5 € skumppa, 4 € kahvi ja 6 € venematka. Loppulasku kahdelta siis euron vaille 100 euroa. Katseeni kiinnittyi laskussa kohtaan kahvi 4 €, siis hetkinen se tarjoilijan pannusta kaatama pienehkö kupillinen neljä euroa ja skumppa lähes saman verran?? Siinä meni se hyvä fiilis tästä brunssista. Onko tosiaan niin, että ravintoloitsijoiden on otettava katteet jostain muusta tuotteesta kun itse brunssipöydästä? Tässä ravintolassa loppulasku viittasi siihen. Todellisuudessa ihan hyvä brunssipöytä siis maksoi noin 50 euroa. En varmasti olisi varannut pöytää jos hinta olisi ilmoitettu näin.

Onneksi brunssipaikkoja on tosiaan jo niin paljon ja kilpailu on koventunut, että harvoin enää törmää huonoon tai ylihinnoiteltuun brunssipöytään. Sosiaalinen media ja brunssipartion kaltaiset sivustot herättelevät toivottavasti myös ravintoloitsijoita.

Onko brunssista tullut pysyvä ilmiö suomalaiseenkin syömiskulttuuriin? Korvaako brunssi joskus perheen perinteisen klo 18 viikonloppuillallisen? Entä onko brunssittelu suosittua muissa kaupungeissamme? Olisi kiva kuulla kokemuksia ja hyviä brunssisuosituksia muualta Suomesta.

Martina Lilius

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s