Ai Suomessa ei muka kannusteta yrittäjyyteen?

Aika usein kuulee seuraavan lauseen: ”Kyllä minäkin perustaisin yrityksen, mutta…” Joskus tuo lause jatkuu ”, mutta ei ole sattunut hyvää ideaa mieleen” tai ”, mutta en uskalla luopua päivätöistä”. Usein tuo kuitenkin jatkuu että ”, koska mulla ei ole rahaa”. Se on edellä mainituista huonoin tekosyy olla perustamatta yritystä! Yrityksen perustaminen ei varsinaisesti vaadi huimia pääomia.

Osakeyhtiön perustamiseen vaaditaan noin 3000 euron alkupanostus kaikkine kuluineen ja osakepääomineen. Sen saa Suomessa kuka tahansa kokoon, jos oikeasti haluaa perustaa yrityksen.

Yrityksen voi perustaa tyhjätaskuna!

Mutta eihän sillä minimipääomalla mitään bisnestä rakenneta!

Ei niin, mutta alkuun pääsee! Ja julkisesta marinasta huolimatta Suomessa on hirveä määrä erilaisia kannustimia, jotka helpottavat aloittavan yrittäjän taivalta. On Finnveran pienlainat, keksintösäätiön avustukset, ELY-keskusten valmistelurahoitukset, yrityshautomojen asiantuntijatuet, Tekesin tuotekehitys- sekä kansainvälistymistuet, Finnveran lainatakaukset, vientitakuut, siltarahoitukset, enkelisijoittajat ja pankit!

Aloitimme Vesa-Matti Marjamäen kanssa yrittäjäuraa 22- ja 23-vuotiaina osa-aikatöitä tekevinä opiskelijoina, ei meillä ollut rahaa yhtään sen enempää. Mutta osasimme etsiä apua ja tukea.

Näin rahoitat yrityksesi alkutaipaleen, step by step:

 1. Kerää 3000€ kasaan osakepääomaa varten
 2. Yritä päästä johonkin yrityshautomoon, saat ilmaiset toimitilat, kymmeniä arvokkaita kontakteja ja satoja arvokkaita neuvoja (Protomo)
 3. Vakuuta Finnvera, ota pienlainaa 35t€ yritystoiminnan aloittamiseen
 4. Teet lyhyen historiasi suurinta tilausta ja kaikki raha on kiinni toimituksessa. Ostolaskuja erääntyy vielä iso kasa ennen kuin asiakas maksaa sinulle. Kerää FFF-pikalaina(friends, fools ,family), jotta pysyt pinnalla.
 5. Liiketoiminnan alkutaipaleella käyttöpääomatarve yllättää sinut, hurmaa pankki ja hanki 50t€ limiittitili
 6. Ideasi on timanttia myös ulkomailla, teet raivokkaasti tuotekehitystä, johon saat Tekesiltä 50% tukea tai lainaa.
 7. Tuote alkaa olla kunnossa, mutta liiketoimintamalli on vielä hakusessa. Saat ELY-keskukselta Yrityksen kehittämisavustusta liiketoimintasuunnitelman laadintaan.
 8. Myynti alkaa vetää, käyttöpääomatarve lisääntyy edelleen. Yrityksesi toiminta on jo tasaantunut ja pankki tarjoaa sinulle entistä edullisempaa lainaa. Myös Finnvera uskoo yritykseesi ja takaa lainasta 60%.
 9. Alat tekemään ulkomaankauppaa, mutta rahaliikenne ja riskit pelottaa. Saat rahoituslaitosten ja Finnveran kanssa järjestettyä vientitakuut.
 10. Tekes huomaa kansainvälisen potentiaalisi. Päätät hakea rahoitusta Kansainvälisen Kasvun Suunnitteluun, saat projektille 75% tukea.
 11. Päätät investoida, nettonykyarvo on vahvasti positiivinen jopa 20% korkokannalla. Pankki tarjoaa investoinnillesi edullista lainaa.
 12. Nyt tiedät jo yrityksen rahoituksesta enemmän kuin minä, et tarvitse enää näitä neuvoja

Eikä nämä rahoitusmuodot ole mitään utopiaa vaan täysin totta ja kaikkien saatavissa. Ja joku kehtaa vielä väittää että Suomessa ei tueta yrittäjyyttä!

5 ajatusta artikkelista “Ai Suomessa ei muka kannusteta yrittäjyyteen?

 1. FiBANin jäsen

  Tusinasta hyvästä ohjeesta puuttuu ehkä se tärkein: Kun FFF-rahoitus alkaa olla käytetty tai menee muuten sormi suuhun, FiBAN ry:stä (www.fiban.org) saattaa löytyä bisnesenkeleitä auttamaan ongelmien ratkaisussa ja rahoittamaan bisneksen laajentumista!

  Vastaa
  1. Samu Hällfors Kirjoittaja

   Olet oikeassa! Mainitsemieni rahoituselementtien päälle vielä Suomessa on aktiivinen ja kokoajan kasvava enkeli- ja VC-sijoittajien joukko.

   Vastaa
 2. Yrittäjäksi rupesin

  Alkuun kyllä, etenkin jos tuollainen kuvio sopii. Mitäs apu on sitten tässä esimerkissä , kun yhden rekka-auton yrittäjällä menee auto metsään, isot vahingot. Korjataan kyllä vakuutuksesta, mutta se ALV pitääkin maksaa heti yhtiön kassasta? Kymmeniä tuhansia, kuka siinä auttaa? Hieman huonoa kannustusta mielestäni.

  Vastaa
  1. Samu Hällfors Kirjoittaja

   Postauksessani hain takaa sitä, että on olemassa hirveä liuta yrittäjyyteen kannustavia rahoitusmekanismeja. Toisin sanoen siis tapoja, joilla yhteiskunta kannustaa ottamaan yrittäjäriskiä. Kuvailemassasi tilanteessa toimintaan liittyvä riski on toteutunut. Ei ole (tietääkseni) sellaista valtiota tai paikkaa tässä maailmassa, missä yrittäjyyteen ja yritystoimintaan ei liittyisi riskejä. En ihan täsmälleen ymmärrä mistä ALV:sta on esimerkissäsi kysymys, mutta itselleni tulee mieleen seuraavat pointit:

   1. Juuri näitä tilanteita varten minulla on toiminnan keskeytysvakuutukset normaalien kaskojen ja tavaravakuutusten lisäksi. Jos toiminta keskeytyy välinekatastrofin takia niin yrityksen tulevaisuus ei ole siksi vaakalaudalla.

   2. Verottajankin kanssa voi varmasti neuvotella maksuaikatauluista

   3. Elinvoimaiseen liiketoimintaan luulisi saavan lyhytaikaista rahoitusta myös pankista kuvailemasi kaltaisessa tilanteessa.

   Vastaa
 3. Kimmo Katavisto

  On myös mahdollista että olet ylikouluttautunut. Jopa niin paljon että mennessäsi Tekesin luukulle niin sinulle sanotaan että alani ei ole riittävän seksikäs. En tosin hae avustusta sutenöörin jatkokoulutukseen en myöskään sutenöörin ammattitaidon kehittämiseen kansainväliseksi. Vaan laitetoimittajaksi kansainvälisiille öly/kaasukenttä hankkeisiin.
  Kuulun kansainvälisesti siihen ammatilliseen ryhmään ja meitä on vain noin 0.5-1.0%

  Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s