Muistutus esimiehille: Vastuuta ei saa jakaa, se pitää hajauttaa

Demokratia ei toimi töissä! Törmään nykyään harmillisen usein ilmiöön, jossa yritysten päätökset tehdään työryhmissä, palavereissan tai workshopeissa. Edellä mainituissa tapahtumissa ei sinänsä ole mitään vikaa, mutta niitä pitää käsitellä kuin alkoholia; kohtuudella, eikä niiden vaikutuksen alaisena saa tehdä päätöksiä. Palaverit ja workshopit toimivat mitä parhaiten asioiden valmisteluun, ideoiden keräämiseen tai hiomiseen, mutta niissä, kuten alkoholissa, on iso terveysriski yritykselle. Se on nimeltään palaverismi.

Palaverismi tarkoittaa sitä, että palaverien pitäminen karkaa käsistä ja ”palaveriporukoissa” kokoonnutaan monta kertaa päivässä keskustelemaan ja juomaan kahvia 10 henkilön neuvotteluhuoneeseen. Itseasiassa useimmiten kymmenen hengen porukasta vain kaksi tai kolme henkilöä keskittyy itse dialogiin ja loput lukevat sähköpostia, fingerporia, pelaavat Angry Birdsiä tai nukkuvat silmät auki. Palaverin lopuksi kukaan ei tiedä mitä tuli päätettyä, eikä suurin osa enää edes muista minkä kunniaksi palaveri pidettiin.

Eikä tässä vielä kaikki! Samaan hintaan myös työn tuottavuus putoaa huomattavasti, kun palavereissa istuminen vie dramaattisesti aikaa tuottavalta työltä. Pelkkä työajan menetys ei kuitenkaan kerro kokonaisuutta menetetystä tuottavuudesta, sillä palaverit tekevät tuottavasta työstä katkonaista. Jokainen luovaa työtä tekevä tietää, että tehokas tuottava työ vaatii pitkäkestoista keskittymistä ja työrauhaa. Edellinen lause kiteyttää myös oman työni tärkeimmän tavoitteen – luoda toimistotyöläiselle mahdollisuus keskittyä työhönsä täysin ilman häiriötekijöitä.

Palaverismin toinen oire on pyöristyneet päätökset. Neukkareissa tehdään kollektiivisia päätöksiä, eikä kukaan tiedä ottiko joku vastuun päätöksestä. Eikä kukaan ainakaan halua ottaa vastuuta päätöksestä, koska palaverismiin kuuluu oleellisesti myös jälkiviisaus niitä kohtaan, jotka kulttuurin vastaisesti ovat uskaltaneet tehdä itsenäisiä päätöksiä. Pyöristyneillä päätöksillä tarkoitan liikaa demokratiaa; kaikkien kädenjälkien pitää näkyä lopputuloksessa, päätöksiin lisätään konditionaaleja ja niistä puuttuu rohkeus. Kollektiivisen päätöksenteon sijaan vastuu päätöksistä pitää hajauttaa yksilöille. Organisaation kannalta oikea vastuun hajautus tuottaa rohkeita päätöksiä ja samalla päätöksiä syntyy selvästi enemmän. Hajautetun vastuun mallilla myös virheitä sattuu enemmän, mutta yleensä se on selvästi pienempi paha. Meillä töissä noudatetaan ohjetta, jonka mukaan saa helpommin anteeksi kuin luvan. Kilpailuedun saavuttaminen vaatii särmää, competitive edge, miettikääpä sitä!

Viisi ohjetta tehokkaaseen päätöksentekoon:

 1. Luovaa työtä tekevä ihminen saa palaveerata vain kolme tuntia viikossa
 2. Jokaisessa palaverissa pitää olla ennalta määritelty agenda
 3. Palavereihin kutsutaan vain ne henkilöt, jotka oikeasti tarvitaan paikalle
 4. Päätöksiä tekevät yksilöt, vastuun kantavat yksilöt
 5. Anteeksi saa helpommin kuin luvan

Samu Hällfors

2 ajatusta artikkelista “Muistutus esimiehille: Vastuuta ei saa jakaa, se pitää hajauttaa

 1. Asioita seurannut

  Juuri näin! Työyhteisö veltostuu, kun yksilöt itsekin mieltävät rutiininomaiset palaverit hyödyttömiksi, mutta niihin on pakko osallistua. Sen varsinaisen työn joutuu puristamaan sitten palavereitten väleihin. Silti hyviä palavereita kaivataan, niitä joissa asiat etenevät.

  Vastaa
 2. Nimetön

  Kyllä. Tämä viesti pitäisi saada erityisesti julkiselle puolelle!

  Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s