Säästämisen ja laihduttamisen yksinkertaisuus

Tarvitsen uudet sohvatyynyt ja suklaalevyn. Tarvitsenko todella?

Raha-asioiden kuntoon laittaminen ja laihduttaminen ovat vuodesta toiseen mukana suosituimpien uudenvuoden lupausten listoilla. Joulujuhlinnan jälkeinen ryhtiliike kiinnostaa siis muitakin kuin minua! Mukavuusrajan alapuolella häilyvä pankkitilin saldo ja mukavuusrajan yläpuolella oleva puntarin lukema eivät tasapainota toisiaan. Joten jotain on tehtävä.

Itsekuria. Minullako?

Matka kohti kevyempää tai vauraampaa itseä muistuttavat projekteina paljon toisiaan, sillä ne vaativat toteuttajaltaan hyvin samankaltaisia asioita. Pohjimmiltaan sekä laihduttamisessa että säästämisessä on kysymys taidosta luopua ylimääräisestä ja tarpeettomasta. Tämä vaatii tarjontaa täynnä olevassa yhteiskunnassa vähän itsekuria ja luonteenlujuutta.

Kummankin projektin onnistumiseen on myös olemassa hyvin yksinkertainen resepti. Laihduttajan on kulutettava enemmän kuin syö. Säästäjän on tienattava enemmän kuin kuluttaa. Kuulostaahan se vähän epämukavalta! Yhtälöt ovat yksinkertaisia, mutta jostain syystä aloituspäätös on aina vaikea. Kun se on tehty, projekti alkaa yleensä soljua eteenpäin kuin itsestään.

Onnistuminen rakentuu arjen pienistä valinnoista

Syöminen on kivaa, ostaminen on kivaa! Jos tietää pullan olevan se oma heikko kohta, on paras pysyä poissa kahviloista ja lähikaupan leivoshyllyjen ääreltä. Säästämisen päätöksen tehnyttä puolestaan kampitetaan vetoavien mainoskatalogien lisäksi yhä kiivaammin myös sosiaalisessa mediassa. Blogit, Facebook, Instagram ja Pinterest ovat pullollaan ideoita, vinkkejä, linkkejä ja tarjouksia ainakin tällaiselle muodista ja sisustuksesta kiinnostuneelle. Viiteryhmäni kertoo minulle, että tarvitsen uuden maton. Tarvitsenko todella?

Onnistuakseen nämä projektit vaativat vahvaa mielikuvaharjoittelua: muutaman kilon kevyempänä askel lenkillä nousee varmasti rivakammin ja farkkujen nappi ei kiristä. Tietyn summan säästäneenä voin toteuttaa asioita, joista jäisin muuten vain haaveilemaan – matkat, remontit, harrastukset tai kenties isompi asunto? Ehkäpä esimerkiksi viikonloppuloma kylpylässä olisi tosiaan parempi sijoitus onnellisuuteen kuin kauppareissulta mukaan poimittu heräteostos?

Hetken huuma ei ole ennenkään kantanut pitkälle

Tietysti sekä säästämisessä että laihduttamisessa on hyvät mahdollisuudet huijata itseään: ”kyllähän väsynyt äiti ansaitsee sijoittaa itseensä ja hankkia uudet sohvatyynyt ja tuikkukipot arkeaan piristämään” tai ”suklaalevy varmasti pelastaisi harmaan syyspäivän.” Tuttuja ajatuksia. Todellisuudessa uudet sohvatyynyt ja tuikkukipot ovat tuhlausta, jos vanhatkin palvelevat edelleen moitteetta. Kulutustavaraa hankkiessa valitettavan harvoin voidaan puhua arvoaan kasvattavasta tai edes nipin napin sen säilyttävästä sijoituksesta. Ja suklaalevy, no sen aidolle tarpeellisuudelle en keksi kyllä yhtään pätevää perustelua. Tunneshoppailu ja tunnesyöminen kannattaa tunnistaa!

Retkahtamisesta tulee kummassakin projektissa lyhyellä tähtäimellä hyvä olo, sokeripiikki, mutta hetken huuman kadottua on kohdattava katumisen ja harmituksen tunteet. On yksilöllistä, tarvitseeko laihduttaja tai säästäjä kenties tuekseen ehdottomuutta karkkilakon tai ostolakon muodossa. Mielestäni tavoitteisiinsa voi kyllä päästä elämästä samalla nauttien ja pieniä arjen luksuksia itselleen suoden, riippuen tietysti itselleen asettamastaan aikataulusta. Tärkeintä on kokonaisuuden hallinta.

Onnistumisen tunne palkitsee!

Mikäli ei halua lipsua takaisin vanhoihin huonoiksi havaitsemiinsa tottumuksiinsa, on parasta muuttaa ajatteluaan. On tähdättävä muutoksiin, jotka voi ottaa uudeksi pysyväksi osaksi arkeaan: ”en syö herkkuja kuin lauantaisin” tai ”laitan palkkapäivänä viisikymmentä euroa rahastoon” kuulostavat sellaisilta lupauksilta, joihin voin ajatella sitoutuvani.

Säästämisessä onnistunut tavoittaa elämässään taloudellisen riippumattomuuden sekä vapauden tehdä haluamiaan asioita. Laihduttamisessa onnistunut saavuttaa terveellisemmän elämän. Tavoiteltavan arvoisia asioita, vai mitä? Kaikessa eivät laihduttaminen ja säästäminen sentään ole samanlaisia hankkeita. Vain toisesta kannattaa tehdä ikuisuusprojekti. Kuulostaa nimittäin paljon hienommalta olla ikuinen säästäjä kuin ikuinen laihduttaja!

Laura Aaltonen

Ikuiseksi säästäjäksi voit ruveta täällä: op.fi/haave

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s