Eurolla on voimaa silloin kun se on liikkeessä

Mitä jos käytössäsi olisi ylimääräistä rahaa ja sillä summalla haluaisit auttaa matalapaineessa painivaa talouttamme, saada omalla eurolla eniten aikaan Suomi nousuun –ajatuksella?

Yksityistalouksiin erikoistuneen OPn ekonomisti Maarit Lindströmin mukaan kulutuksen lisääminen on taloutta piristävää.

– Suomen talouden kannalta on tärkeää, että eurot kiertävät. Kulutuksen kautta eurot liikkuvat yritysten tuloiksi ja työllistävät sekä pyörittävät maan talouden rattaita. Kotimaista ostamalla euro tukee suomalaista yrittämistä ja työvoimaa kaikkein eniten. Ulkomaista ostavankaan ei kannata tuntea syyllisyyttä, sillä ulkomaisen tuotteenkin ostamalla piristää toki muun muassa kauppaa ja kuljetusalaa.

Entä jos rahat haluaa säästää, voiko säästämällä mitenkään auttaa taloutta?

– Jos rahat pitää aivan konkreettisesti patjan alla, niin siitä ei ole talouskasvulle hyötyä. Sen sijaan erilaiset säästämisen muodot pankissa ovat jo epäsuora kanava investoineille, kun pankki ottolainauksen lisäksi antolainaa eli suomeksi sanottuna kanavoi säästäjien rahaa edelleen tuottaviin ja kannattavaksi arvioimiinsa yritysten investointikohteisiin.

– Vastaavalla tavalla esimerkiksi sijoittaminen osakemarkkinoille tai yrityslainoihin on kanava sille, että niille ihmisille joilla on tuloistaan jäänyt kulutuksen jälkeen ylimääräistä, voidaan auttaa niitä yrityksiä, joilla on hyvä liikeidea tai liiketoiminnan kasvunäkymä, mutta rahoituksesta puutetta.

Mitäpä jos sinulla olisi tässä kuussa hieman tavanomaista enemmän rahaa käytössä, mitä tekisit, jos saisit 700 euroa kuussa ylimääräistä? Kuluttaisitko sen heti vai säästäisitkö? Mitä ostaisit tai mitä tarkoitusta varten säästäisit?

Tällä viikolla OP Studiossa pohditaan euron voimaa. OP Studio nostaa esiin positiivisia uutisia taloudesta ja tutkii miten saadaan Suomi nousuun.

Yksi ajatus artikkelista “Eurolla on voimaa silloin kun se on liikkeessä

  1. Paluuviite: Mitä tekisit miljoonilla? | Taloudessa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s