Mikä loma?

Ihan näillä hetkillä alamme laskea päiviä talvilomalle lähtöön. Kuka voittaa loman hehkuttelun Suomen mestaruuden Anno Domini 2015?

Loma on asia, jolle kukaan tuntemistani ihmisistä ei ole koskaan nyrpistänyt nenäänsä. No, jos sairauslomasta puhutaan, niin se on toki asia erikseen. Vaikka ollaankin ”lomalla” työstä, sairastamisen viemä toimintakyky ei tee tästä lomasta nautittavaa.

Loma on muuttanut muotoaan ja nimeäänkin vuosien saatossa, samoin meidän tapamme kokea ja viettää sitä. Entinen perunannostoloma muuttui jo 70-luvun alkupuolella syyslomaksi. Itse olin tuon ajan koululainen, jolle perunannostoloma oli lomaa koulusta, mutta täyttä työtä omalla tai naapurin perunapellolla. Siihen aikaan naapuriapu oli luonteva tapa hoitaa sellaiset työt, joista kaikki perheet eivät olisi oikein selviytyneet omin avuin. Niinpä kädet kohmeessa, nenä valuen kerättiin pottuja kuraisella pellolla puulaatikoihin, välillä saatiin pirtsakka ripaus jäätävää vettä niskaan. Se motivoi pitämään yllä rivakkaa työtahtia sekä se, että jos saamme urakan nopeasti tehdyksi, saattaa jäädä yksi päivä oikeaan lomaan.

Hiihtolomasta käytetään nyt yhä useammin nimeä talviloma. Tämä lieneekin paikallaan, koska monet ihmiset pakkaavat nykyään lomakamppeisiinsa uikkarit ja aurinkorasvan suksien ja hiihtovermeiden sijaan ja suuntaavat kohti lämpimiä maisemia. Onpa meissä suomalaisissa nykyään yhä suurempi määrä sellaisiakin ihmisiä, jotka eivät osaa hiihtää, ja ihmisiä, joita ei voisi vähemmän kiinnostaa. Etelä-Suomessa tarvitaan välillä paremminkin vesisuksia, kun taivaalta mättää silkkaa vettä ja ladut ovat käyttökelvottomia.

Siinä missä me työntekijät hihkumme ”Lomalle lompsis!”, moni pienyrittäjä kysyy ”Mikä loma?”. Yrittäjälle loma ei ole itsestäänselvyys eikä lomapalkkaa tai lomarahaa tipu, jollei sitä varten paina pitempää päivää ja laita ropoja sukanvarteen. Tässä asiassa yrittäjien etujärjestöillä onkin työsarkaa, jotta edes lyhyt loma olisi yrittäjänkin mahdollista toteuttaa ilman ylenmääräisiä ponnisteluja. Toivottavasti myös päättäjät muistavat yrittäjiä vielä vaalien jälkeenkin.

Loman merkityksestä ihmisen hyvinvointiin ja työssä jaksamiseen on tehty lukuisia tutkimuksia liittyen lomanviettotapaan, ajankohtaan, pituuteen jne. On väitetty pitkän loman olevan pahasta, koska lomalta paluu masentaa ja vie työtehoa. Pienimuotoisen pikagalluppini mukaan vastaus kysymykseen ”Mitä aiot tehdä lomallasi?” kuului ”En mitään!”, ”Lepään ja luen pinon dekkareita”, ”Ulkoilen ja liikun” ja ”Nautin elämästä ilman aikatauluja”. Neljä oikeaa vastausta, koska miten kukin lomansa viettääkään ja kestääpä se viikon tai vaikkapa vain päivän, on se aina taukoa arjesta. Aikaa, jonka tarvitsemme jaksaaksemme taas tehdä työtä ja yrittää. Loma on loma vaikka rotanraatoja sataisi ja paluu arkeen tapahtuu kunkin ihmisen kohdalla yksilöllisesti. Joten ei muuta kuin aamukampoja ostamaan ja seuraavaa lomaa odottamaan!

Kristiina Kalinainen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s