Voiko muuttamisesta selvitä ilman stressiä?

Vuokraamamme pakettiauto on sullottu täyteen tavaraa. Vetäisen sivuoven kiinni, hyppään apukuskin paikalle ja hihkaisen puolisolleni, että nyt lähdetään! Hän kääntää auton virta-avainta. Sen sijaan, että auto hyrähtäisi iloisesti käyntiin, se ei edes starttaa. Katsomme toisiamme typertyneitä, se ei lähde käyntiin!

Näin meille kävi joitakin vuosia sitten muuttopäivänä. Siitä tilanteesta selvittiin lopulta auton omistajan antamien neuvojen avulla. Muutaman viikon päästä meidän perheellä on taas jännät paikat edessä, muutamme uuteen kotiin. Myönnän, että olen jo hieman hermostunut. Miten voin välttää muuttostressin?

1. Aikataulun laatiminen
Laatimani aikataulu kertoo mitä pitää tehdä, jotta pysymme aikataulussa. Näihin tehtäviin kuuluvat muun muassa suursiivous ja uunin peseminen hyvissä ajoin. Näin säästyy aikaa loppusiivouksesta ja pahimmat pölyt ovat poissa jaloista muuttopäivänä.

2. Ennakointi
Käymme etukäteen läpi varaston, vaatehuoneen, komerot, astiat sekä kaikki muut tavarat. Luovumme kaikesta käyttämättömästä. Kaksi vuotta henkarissa odottanut mekko joutaa nyt vaatekeräykseen ja muutamat ylimääräiseksi jäävät huonekalut annamme pois. Muutettavan tavaran määrä vähenee ja vältymme viemästä uuteen kotiin sellaista mitä emme enää käytä.

3. Muuttoavun järjestäminen
Oli muuttoapu sitten ostettua apua ammattilaisilta tai ystäviä lähipiiristä, tuntuu huojentavalta, että jokaisen huonekalun ja laatikon siirtäminen ei ole täysin omien lihaksien varassa. Ulkopuolinen apu myös pakottaa tekemään pakkaamisen hyvissä ajoin. Nolointa olisi pakata, kun muuttajat ovat jo tulleet paikalle.

4. Muistilistan tekeminen
Muuttamiseen liittyy monia tärkeitä muistettavia asioita, kuten esimerkiksi muuttoilmoitus, vakuutukset, sähkösopimus ja kodin internet-yhteydet. Me olemme tehneet muuttoa varten muistilistan, jota täydennämme, kun uusia muistettavia ilmaantuu. Muistilistalta on helppo merkata tehdyt asiat, pysymme hyvin tilanteen tasalla ja vältämme tärkeiden asioiden unohtumisen kiireen keskellä.

5. Kustannusten laskeminen
Lähes aina muuttaminen aiheuttaa kustannuksia. Rahaa tarvitaan, oli kyseessä sitten muutto omistus- tai vuokra-asuntoon. Asunnon hankinnan rahoittamisen lisäksi muutossa tulee eteen muitakin kuluja, kuten muuttoauton vuokra (ellei omista pakettiautoa), mahdollisen muuttopalvelun kustannus ja uuden kodin mukanaan tuomat tarpeet esimerkiksi huonekaluihin liittyen. Kustannuksista kannattaa keskustella pankin kanssa; esimerkiksi mahdolliseen asuntolainaan voi pyytää lyhennysvapaata, jolloin rahaa jää muutossa ilmenneisiin tarpeisiin ja hankintoihin. Pieni vararahasto yllättäviä menoja varten ei ole sekään pahasta ja sellaisen kerryttäminen kannattaa ottaa ihan tavaksi. Pienikin säästö kuukausittain on iso apua pitkässä juoksussa.

Muutama viikko vielä ja sitten osaan sanoa, toimiko suunnitelma ja säästyinkö stressiltä. Koko muuttohässäkän ajan pyrin myös pitämään mielessä sen ihanan hetken, joka odottaa minua lähitulevaisuudessa. Se hetki on ensimmäinen sunnuntaiaamu muuton jälkeen. Näen kaikki tavarat paikoillaan ja kupillisen hyvää kahvia kädessäni, silloin voin hyvillä mielin todeta olevani taas kotona.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s