”Jos haluan nähdä spektaakkelin, menen teatteriin”

Taas on yksi Putinin ”Suora linja” nimellä kulkeva yhden miehen maratonspektaakkeli nähty. Vahvistunut rupla ja täydeltä romahdukselta välttynyt talous antoi Putinille hyvän selkänojan esiintyä Venäjän yhtenäistäjänä ja viestittää pahimman olevan jo ohi. Valtion media on rummuttanut dollaria ja euroa vastaan vahvistuvaa ruplaa voittona amerikkalaisista ja eurooppalaisista vastustajista, joiden tavoitteena on ajaa Venäjä tuhon partaalle.

Ensimmäisen kvartaalin jälkeen moni talousennustaja on joutunut toteamaan, että Venäjän talouden tilanne ei ole niin katastrofaalinen kuin vielä vuoden vaihteessa näytti. Toki talous supistuu, mutta ennusteet ovat asettuneet -3-5 % tasolle. Kansaa kiusaava inflaatio, joka maaliskuussa nousi lukemaan 16,9 % ollen korkeimmillaan 13 vuoteen, hidastunee hieman vahvistuvan ruplan myötä. Lisäksi Keskuspankin odotetaan jälleen laskevan avainkorkoaan seuraavassa kokouksessaan vappuaattona. Muutama iso tuontifirma, kuten Apple, on jo ilmoittanut laskevansa tuotteidensa hintoja. Viimeiseksi ruplaralliksi tämä ei jää vaikka tilanteen odotetaan pysyvän melko stabiilina kesään asti. Pidemmälle harva uskaltaa ennustaa, sillä niinkin outo ilmiö on viime aikoina nähty, että öljyn hinta on laskenut ja rupla vahvistunut.

”Suorassa linjassa” Putin käsitteli taloutta paljon, mutta vanhoin sanankääntein. Venäjän talous hyötyy ja uudistuu pakotteiden takia, vaikka Venäjä ei ole niitä halunnut. Pakotteiden purkamista on turha Putinin mukaan odottaa lähiaikoina. Pien- ja maatalousyrittäjien toimintaa edistetään ja tuetaan. Vuodenalun inflaation Putin sanoi olevan reilut 11 %. Tätä seurasi kommentointivyöry internetin keskustelupalstoilla siitä, kuinka valtiojohto valehtelee, eikä tunne tosiasioita.

Etenkin koulutetut, keskiluokkaiset kaupunkilaiset pitävät Putinin ”Suoraa linjaa” pelkkänä käsikirjoitettuna näytelmänä. Eilen tehdyssä mielipidekyselyssä neljännes venäläisistä ilmoitti, että eivät katso ”Suoraa linjaa”. Vaikka kysymyksiä lähetykseen tuli ennätysmäärä, yli 3 miljoonaa kappaletta, ilmoitti 46 % venäläisistä samassa kyselyssä, että eivät halua kysyä Putinilta yhtään mitään. Perusteluissa kommentoitiin lähetyksen olevan järjestetty farssi, jossa maan realiteeteista irronnut johtaja puhuu, mitä hänelle itselleen sopii. Venäläinen kollegani oli minulle suorastaan vihainen, kun halusin seurata lähetystä. Hänessä koko show herätti pelkkää ärtymystä ja kiukkua.

Tälläkin kertaa lähetykseen oli videoterveisten, puhelujen ja kirjeiden välityksellä marssitettu tavallisia ihmisiä eri puolelta Venäjää – maanpuolustustahtoaan vannova sotilas, kroonisesti sairas lääkkeitä tarvitseva, halvaantunut tyttö, joka tarvitsi kävelyä harjoittavan laitteen, 4-vuotias poika, joka halusi tietää koska presidentti nukkuu, turisteja toivovia krimiläisiä ja avaruustukikohdan työläisiä, joiden palkat olivat maksamatta sekä veteraani, jolle luvattu uusi asunto oli jäänyt saamatta. Toisen maailmansodan veteraaneille ja lähestyville Voitonpäivän 70-vuotisjuhlille annettiin peräti puoli tuntia aikaa. Eräs soittaja halusi Putinin määräävän upseerimiehensä hankkimaan kotiin koiran. Kosijoita, jotka haluavat Putinin vauhdittavan myönteistä vastausta morsiamelta, soittaa joka lähetykseen.

Yhteistä näille kansalaisten ongelmille on tietenkin se, että Putin lupaa henkilökohtaisesti ratkaista tilanteen. Samalla hän pääsee puhumaan valikoiduista aiheista itselleen edullisessa valossa. Pari oppositiopoliitikkoa ja vaihtoehtoisen median edustajaa päästetään ääneen muodon vuoksi. Melkein neljän tunnin spektaakkeli olikin hyvä lopettaa toiveeseen, että virkamiehet ottavat tarjotuista ratkaisuista vaarin ja korjaavat ongelmat. Ja näin hyvä tsaari poistui näyttämöltä. Kuten eräs venäläinen tuttavani huokaisi kyllästyneenä: ”Jos haluan nähdä spektaakkelin, menen teatteriin.”

4 ajatusta artikkelista “”Jos haluan nähdä spektaakkelin, menen teatteriin”

 1. Kimmo Katavisto

  Lyhyesti virsikaunis. Meillähän alkaa taas neljänvuoden spektaakkeli (eduskuntakausi) joka on rajuudessaan edellistä vakavampi. Siinä mennään jo alueelle joka ei sovi herkkähermoisille, rajuudessaan sen vaikutus on jopa yleisöön menevä.

  Vastaa
 2. Teijo Rantatupa

  Kiitos Mireta taas kerran niin avoimesta ja suorasukaisesta blogikirjoituksestasi! Tilannekatsauksesi suoraan tapahtumapaikalta ovat parasta antia tällä sivustolla. Innolla jatkoa odotellen.

  Vastaa
 3. Jorma Alanne

  Mireta!
  Onko viime aikoina näkynyt laskelmia kauanko Putinilla rahat riittää?

  Vastaa
 4. Mireta Sivonen Kirjoittaja

  Hyvä kysymys. Tällä hetkellä Keskuspankin valuuttavarannot ovat 354 mrd. USD ja koko yksityinen ja julkinen velka on 560 mrd. USD. Velan arvo on vähentynyt huomattavasti viime kesästä, joilloin se oli 730 mrd. dollaria. Osa velan pienenemisestä johtuu ruplan heikkenemisestä, koska jopa 25 % ulkomaisesta velasta on ruplamääräistä. Lisäksi noin kolmanneksen arvioidaan olevan venäläisten yritysryppäiden sisäisiä velkoja ja näitä lainoja on osittain lykätty ja järjestelty uudelleen. Eli Venäjä on selvinnut velanmaksustaan hieman odotettua paremmin. Ja selvinnee velanmaksusta vielä ensi vuonnakin, sillä 2016 erääntyvä yksityinen ja julkinen velka on yhteensä 85 mrd. dollaria, eli paljon vähemmän kuin 2015.

  Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s