Veneilijä – ota Trossi!

Fksu veneilijä huolehtii, että oma vene on asianmukaisesti vakuutettu. Vielä fiksumpaa on täydentää veneen vakuutusturvaa Suomen Meripelastajien tarjoamalla Trossi-palvelulla.

Miksi näin? Annetaan asiantuntijan kertoa.

OPssa yhteyspäällikkönä työskentelevä Timo Riutta toimii vapaa-ajallaan meripelastajana Kiviniemen meripelastusyhdistyksessä. Vapaaehtoiset meripelastajat päivystävät 24/7 ja auttavat merellä pulaan joutuvia.

Timo Riutta, maksaako avun saanti merellä?

”Ihmiset viedään turvaan aina korvauksetta, mutta veneen kiireettömäksi siirroksi luettavasta avustustehtävästä peritään omakustannushinta. Summa voi olla jopa satoja euroja pelastusaluksen koosta ja tehtävän pituudesta riippuen. Vesillä toimintakyvyttömäksi joutuneen veneen pelastaminen on yleensä maksullista, jos ihmishenkiä ei ole vaarassa.”

Jos matka vesillä yllättäen keskeytyy, saat Meripelastusseuran Trossi-palvelulla veneellesi hinauksen lähimpään satamaan, mihin on saatavissa korjauspalveluita ja apua korjaajan ja veneen väliaikaisen säilytyspaikan hankkimisessa.

Tämän lisäksi saat meri- tai järvipelastusyhdistyksen jäsenyyden, neljä kertaa vuodessa ilmestyvän Vapaaehtoinen meripelastaja -lehden ja hyvän mielen tukiessasi vapaaehtoista meripelastustyötä.

Mitä Trossi-maksuilla mahdollistetaan?

”Trossi-tarra veneessä on kannanotto yleisen veneilyturvallisuuden puolesta. Trossi-maksut käytetään maamme vapaaehtoisen meripelastustoiminnan ylläpitämiseen ja kehittämiseen. Hankkimalla Trossin olet mukana varmistamassa kaikkien vesillämme liikkuvien turvallista matkaa. Vuosittain vapaaehtoisilta meripelastajilta saa apua yli kaksituhatta ihmistä ja tuhat alusta.”

Mitkä ovat tyypillisimmät viat mihin törmäätte merellä ja miten niihin tulisi varautua?

”Tyypillisin tehtävämme on tekninen vika tai merimiestaidollinen puute. Tästä syystä tulisi ensimmäisenä tarkistaa aluksen merikelpoisuus, huollot ja varusteet sekä punnita oma merimiestaito. Sääolosuhteet muuttuvat usein yllättäen, joten ennusteet kannattaa tutkia hyvin. Merelle lähtiessä huolehdi AINA pelastusliivit päälle ja nollalinja alkoholin suhteen.”

Timo Riutta, kerro jokin esimerkki miten Trossi toimii käytännössä.

”Trossin omaava veneilijä soittaa meripelastuskeskukseen ja ilmoittaa että aluksen pakoputki vuotaa. Vettä tulvii pakoputken kautta aluksen pilssiin. Kiviniemen meripelastajat saavat hälytyksen ja 10 minuuttia hälytyksestä PV Venekuume on matkalla kohteeseen. PV Venekuumeen miehistö tukkii vuodon ja hinaa aluksen lähimpään satamaan jossa tehdään lopullinen arvio jatkotoimista. Hinauksessa pelastusaluksen miehistöstä yksi on koko ajan pelastettavan aluksen mukana ja pitää
yhteyttä alusta hinaaviin meripelastajiin. Asiakkaamme koki heti alusta alkaen kun saavuimme paikalle, että nyt ei ole enää hätää. Satamassa tilasimme paikalle huoltoliikkeen joka kävi vaihtamassa alukseen tarvittavat varaosat ja alus miehistöineen pääsi jatkamaan matkaa Suomen suvessa.”

Suunnittelulla, huolellisuudella ja ennakoinnilla voidaan välttää merellä monta riskiä. Hyvä vakuutusturva auttaa, jos vahinko pääsee yllättämään. Varautumisesta huolimatta yllättäviä tilanteita saattaa kuitenkin tulla merellä eteen ja tällöin ammattilaisten nopea apu voi olla kultaakin kalliimpaa. Trossin hankkimalla varmistat nopean avun merellä sekä itsellesi että muille – ja venekin voidaan saada vielä pelastettua. Veneilijä – muista siis Trossi!

OP on Suomen Meripelastusseuran yhteistyökumppani. OPn venevakuutusasiakkaana saat 20 euron alennuksen Trossi-palvelusta.

Faktaa Suomen Meripelastusseurasta:

Suomen Meripelastusseura on vuonna 1897 perustettu valtakunnallinen vapaaehtoisten meri- ja järvipelastusyhdistysten keskusjärjestö, jonka toiminta perustuu yksittäisten meripelastajien auttamishaluun ja pyyteettömään työhön. Meripelastusseuran päätehtävä on auttaa merihätään joutuneita rannikolla ja sisävesillä. Lisäksi Seura edistää toiminnallaan yleistä veneilyturvallisuutta ja hyvää merimiestapaa.

Vapaaehtoinen meripelastustoiminta on merkittävä osa valtakunnallista pelastuspalvelua. Meripelastusseuran miehistöt auttavat joka vuosi vesillämme yli kahtatuhatta ihmistä, joista noin parikymmentä pelastetaan todennäköisesti varmalta menehtymiseltä. Avunsaajista pääosan muodostavat huviveneilijät, joiden matka katkeaa tekniseen vikaan tai merimiestaitojen
puutteeseen. Vapaaehtoisyksiköiden ympärivuorokautinen päivystys avovesikaudella sitoo vuosittain yli 730 miestyövuotta. 

Merellä meripelastuksen hälytysnumero 0294 1000.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s