Juustorovioita, kaivinkoneita ja pakotetarroja

Kun palasin lomani jälkeen Venäjälle, tv:ssä tuhottiin ruokaa polttamalla ja kaivinkoneilla. Uusi elintarvikkeiden tuhoamislaki oli astumassa voimaan. Kohu on ollut suuri ja kampanja näyttävä. Kreml-mielinen nuorisojärjestö palkattiin jopa Moskovan kauppoihin etsimään sanktioituja tuotteita ja merkitsemään ne huomiota herättävillä tarroilla. Venäjän vastapakotteiden alaiset elintarvikkeet ovat saaneet oman nimityksensä, joka on jo kaikkien käytössä – sanktsionka.

Venäjän valtamedia syytti uuden lain hyväksymisen yhteydessä länsimaita vastapakotteiden piirissä olevien elintarvikkeiden tahallisesta ja aktiivisesta syytämisestä Venäjän markkinoille. Kiellettyjä elintarvikkeita on virrannut Venäjälle koko ajan pääasiassa kolmella eri tavalla. Yleisin reitti on ollut tuoda tuotteet Venäjän rajanaapuriin, esimerkiksi Latviaan, määränpäänä Kazakstan tai Valko-Venäjä. Pakotteiden alaisten elintarvikkeiden kuljetus Venäjän läpi ei missään vaiheessa ole ollut kiellettyä. Jossain matkan varrella lasti on siirretty toiseen kuorma-autoon ja lähetetty ostovoimaisiin kaupunkeihin Venäjällä. Nyt valvova viranomainen on ilmoittanut pystyttävänsä kyseisten maiden rajoille kymmeniä omia tarkastuspisteitä. Toki pakotetuotteita on virrannut myös muista kolmansista maista, eniten Turkista.

Jalostaminen ja sen jälkeinen uudelleen pakkaaminen on ollut toinen keino, josta erityisesti Valko-Venäjä on hyötynyt. Tyyppiesimerkki tästä toiminnasta on norjalainen lohi, joka on fileoitu Valko-Venäjällä ja lähetetty valkovenäläisenä elintarvikkeena Venäjälle. Moni viejä keksi sertifioida tuotteensa uudelleen laktoosittomana tai muuna terveyttä edistävänä tuotteena. Esimerkiksi espanjalaista manchego-juustoa on näkynyt paljon kaupan hyllyillä. On tietysti hieman kyseenalaista, että uudelleen sertifiointi on sallittu joillekin viejille, kun ottaa huomioon, että kovat kypsytetyt juustot ovat lähtökohtaisesti aina laktoosittomia. Marketin hyllyssä on nähty jopa suomalaista laktoositonta kinkkua. Italialaisia elintarvikkeita on uutisten mukaan tuotu Venäjälle lentokoneella ja myyty verkkokaupassa. Löytyipä verkosta espanjalaisia elintarvikkeita myyvä sivusto, jossa tavaraa ilmoitettiin tuotavan maahan luotettavalla diplomaattikuljetuksella.

Vaikka muutama EU-maa olisikin osoittanut suurempaa luovuutta ja neuvokkuutta pakotteiden alaisten elintarvikkeiden saattamisessa Venäjän markkinoille, niin on päivänselvää, että suurten volyymien osalta pakotteiden kiertäminen on toteutettu ja ideoitu venäläisten ja heidän Euraasian Unioniin, eli tulliliittoon, kuuluvien kumppanimaiden kesken. Asiantuntijoiden mukaan kaikki suuret elintarviketukkurit ja nk. horeca ovat tienneet, mistä pakotteiden alaisia elintarvikkeita on voinut saada. Tämä jatkuva ja kaikkien silmien edessä tapahtuva vuoto alkoi varmasti olla liikaa Kremlille, kun pakotteiden vuosipäivä lähestyi. Vastapakotteiden uskottavuutta nakersi, kun kansa vitsaili valkovenäläisestä merilohesta ja katkaravuista. Oli järjestettävä jotain näyttävää, jotta kaikki ymmärtäisivät valtaapitävien olevan tosissaan tuonninkorvaamisohjelmansa kanssa. Uutisissa ei esiinny montaakaan sanaa yhtä usein kuin tuonninkorvaaminen ja sitä varten on rahaakin luvattu 2,5 triljoonaa ruplaa (nykykurssilla 35 miljardia euroa).

Valitettavasti tilastot eivät tue tuonninkorvaamisen vielä tehonneen. Hallitus teetätti itse ja julkisti tällä viikolla tutkimuksen Venäjän vastapakotteiden vaikutuksista, joiden todettiin olleen pääasiassa haitallisia. Ruuan hinta on noussut, laatu heikentynyt ja tuontielintarvikkeiden korvaamisesta on vain yksittäisiä onnistuneita esimerkkejä. Putin sohaisi pakotetuotteiden tuhoamiskäskyllään arkaan paikkaan, sillä aika harvalla riittää ymmärrystä hyvien elintarvikkeiden tuhoamiselle maassa, jossa melkein 16 % ihmisistä elää köyhyysrajan alapuolella ja jossa lastenkodeissa ei ole persikoita nähtykään. Monien venäläisten mielestä uudet kiristystoimet johtavat vain lisääntyneeseen korruptioon ja mustan pörssin kauppaan.

Yksi ajatus artikkelista “Juustorovioita, kaivinkoneita ja pakotetarroja

  1. Ritva

    SilmIl7KnnuknuoouoRilmRomuoommuiuoo AuimmkuoomuouoknmRoHmImmuuooRommRulmmkoRolmmuu4040 010113 31710RomluoouoomuiuoömmuiolRikmmuoEuioouiomnkuoouln RoilnnuuukmuommRulnnRinmiuio Tillsammans som kan vara

    Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s