Kasvupelot laukaisivat rahoitusmarkkinoiden stressin

Maailmantalouden kasvu on jäämässä tänä vuonna heikoimmalle tasolle sitten finanssikriisin. Kasvu nojaa lähinnä yksityiseen kulutukseen, joka vetää selvästi teollisuutta paremmin. Globaalin talouden heikoimmat lenkit ovat raaka-aineriippuvaiset perusteollisuus sekä öljy- ja kaasusektorit. Maantieteellisesti tarkasteltuna kehittyvät taloudet ovat olleet suurin pettymys ja markkinoiden huomio kohdistuu yhä siihen, kuinka syvälle Kiinan talous notkahtaa.

Kaikesta negatiivisesta uutisoinnista huolimatta uskomme maailmantalouden kasvun vakiintuvan vähitellen. Näkymää tukevat mm. euroalueen kotimarkkinakysynnän toipuminen, Yhdysvaltain kohtuulliset kasvunäkymät sekä Kiinan elvytystoimien viivästynyt vaikutus taloudelliseen aktiviteettiin.

Viime kuukausina suurta huomiota on saanut Yhdysvaltain keskuspankin Fedin kuurupiilo markkinoiden kanssa siitä, koska se uskaltaa tehdä ensimmäisen ohjauskoron noston sitten vuoden 2006. Toistaiseksi keskuspankki on pelannut varman päälle ja lykännyt koronnostoaikeitaan hitaan inflaation ja hauraiden kasvunäkymien vuoksi. Samalla se on kuitenkin onnistunut pelästyttämään ainakin osakemarkkinat, jotka reagoivat negatiivisesti keskuspankin mainitsemiin, kehittyvien talouksiin liittyviin riskeihin.

Globaalissa mittakaavassa rahapolitiikka on kuitenkin yhä äärimäisen elvyttävää. Vaikka Fed onkin matkalla kiristävään suuntaan, jatkavat Euroopan ja Japanin keskuspankit massiivisia QE-ohjelmiaan ja lisäelvytystoimet vielä ennen vuoden loppua ovat mahdollisia. Myös Kiinan keskuspankki tukee talouskasvua elvyttämällä. Rahapolitiikka on ja pysyy hyvin keveänä tänä ja ensi vuonna, eikä merkittävää kiristystarvetta edes lähivuosien aikana ole näköpiirissä.

Talouskasvu ja rahapolitiikka eivät ole markkinoiden ainoat huolenaiheet. Pakolaiskriisiä sekä Ukrainan ja Lähi-Idän humanitaarisia kriisejä akuutimpi huoli sijoitusmarkkinoille on nyt rahoitusmarkkinoiden lisääntynyt turbulenssi. Volkswagenin päästömittausskandaali ja kaivosjätti Glencoren ongelmat ovat koetelleet sijoittajien riskinsietokykyä ja heijastuneet negatiivisesti niin osake-, yrityslaina- kuin raaka-ainemarkkinoille. Yksittäisten yritysten osakekurssien romahdus ja yrityslainojen riskilisien nopea nousu kasvattavat puolestaan riskiä siitä, että sijoittajat joutuvat likvidoimaan omistuksiaan muissa sijoituksissa tappioidensa kompensoimiseksi.

Kaiken tämän synkkyyden keskellä unohtuu kuitenkin helposti se, että osakkeiden ja yrityslainojen hinnoittelu on nyt paljon edullisempaa kuin alkuvuonna. Euroalueen osakkeet ovat korjanneet huhtikuun huipputasoiltaan jo noin viidenneksen, vaikka maailmantalous jatkaa yhä vaimeassa kasvussa ja keskuspankit pysyvät markkinoiden tukena. Niin kauan kuin globaali taantuma ei uhkaa, finanssimarkkinoiden vakaus ei ole vakavasti uhattuna ja keskuspankit jatkavat äärimmäisen elvyttävää rahapolitiikkaansa, uskomme osakemarkkinoiden toipuvan nykyisestä ahdingostaan.

Jarkko Soikkeli

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s