Euroopan strategisten investointien rahasto ESIR vauhdittamaan investointeja Suomessa

Talouskriisi on vähentänyt investointeja Euroopassa. Investointien taso on noin 15 % matalampi kuin ennen talouskriisiä. Jotta Euroopan talouskasvu saataisiin vauhtiin, tarvitaan merkittävästi lisää investointeja. Suomi erityisesti tarvitsee vauhtia talouden uudistumiseen.

ESIR on osa Euroopan investointiohjelmaa, jonka tavoitteena on lisätä yksityisten investointien määrää, vauhdittaa talouden kasvua ja lisätä työllisyyttä. Tämän jo pitkään julkisuudessa olleen ohjelman liikkeellelähtöä vauhditetaan 6.10. Työ- ja elinkeinoministeriön järjestämässä tilaisuudessa. ESIRin tavoitteena on täydentää rahoitusmarkkinaa ja kasvattaa yksityisen sektorin kiinnostusta myös riskipitoisempiin hankkeisiin myöntämällä rahoitusta ja takauksia kannattaviin investointeihin.

ESIRiä voivat hyödyntää kaikenkokoiset yritykset pienistä ja keskisuurista yrityksistä aina suuryritysten investointeihin asti. Pienten ja pienten keskisuurten yritysten rahoitukseen allokoidaan osa varoista siten, että ne ohjautuvat yrityksille välittäjän esimerkiksi pankin kautta ja instrumenttina on riskinjakotakaus. Tavoitteena on rahoituksen mahdollistaminen myös aiempaa riskipitoisemmille hankkeille. Kelpoisuuskriteereistä ja hakuprosesseista on odotettavissa lisätietoa lähiaikoina.

Pankin näkökulmasta riskinjakotakaus on sekä toimiva että kiinnostava instrumentti, koska se madaltaa pankin pääomavaadetta erityisesti riskipitoisemmissa hankkeissa, jolloin sekä pankki että asiakas hyötyvät. Toisaalta luottoriskin arviointi ja hinnoittelu säilyy yksityisellä sektorilla ja ESIR täydentää markkinaa silloin, kun se ei muuten toimi. Tuttu pankki välittäjänä on myös asiakkaalle helppo ratkaisu. Välittäjäroolin toimivuuden ja houkuttavuuden kannalta hakuprosessin, kelpoisuuskriteeristön ja raportoinnin on oltava tehokasta ja joustavaa. Selkeät ja helposti tunnistettavat kelpoisuuskriteerit lisäävät myös yritysten kiinnostusta ESIRin hyödyntämiseen.

OP on tehnyt yhteistyötä EIB:n kanssa rahoituksen välittämisessä jo vuodesta 1996. Sen lisäksi olemme viime viikolla jättäneet hakemuksen välittäjäpankkina toimimiseksi EIF:n InnovFin SME Guarantee –ohjelmassa, jolla parannetaan innovatiivisten pk-yritysten rahoituksen saatavuutta riskinjakotakauksen avulla.

Rahoituksen saatavuus kannattaviin hankkeisiin on Suomessa säilynyt vahvana koko finanssikriisin jälkeisen ajan. Markkinoiden epävarmuus ja lisääntyneet sääntely ovat kuitenkin johtaneet siihen, että rahoituksen saatavuudessa on aukkoja, jossa sijoittajat ja rahoittajat eivät ole valmiita riskinottoon.

Katvealueita on tunnistettavissa erityisesti pk-sektorilla ja usein pula on vakuuksista tai pääomista. Tähän tarpeeseen OP toi markkinoille Suominousuun-avauksen yritysrahoitukseen, jossa tarjotaan pk-yrityksille pankkilaina ja riskirahoitus samassa paketissa. Tämän Suomessa aivan uudenlaisen rahoitusmallin tarkoituksena on täydentää pankkirahoitusta ja käynnistää uusia hankkeita.

OPlla vahva rooli suomalaisten yritysten pankkina ja siten olemme mukana omalta osaltamme tukemassa suomalaisten yritysten kasvua. Kaikki keinot investointien vauhdittamiseksi ovat tervetulleita ja omalta osaltamme olemme valmiit katsomaan avoimesti myös uusia instrumentteja ja ESIRin tuomia mahdollisuuksia.

Päivi Jääskeläinen

2 ajatusta artikkelista “Euroopan strategisten investointien rahasto ESIR vauhdittamaan investointeja Suomessa

 1. Kimmo Katavisto

  Vaikka kuinka paljon sitä investointi raha tänne lykätään kun kuitenkin teollisuus kaipaa myynti miehiä eikä Suomessa nämä korkeakouluja käynneet henkilöt osaa kanasainvälistä kaupankäyntiä.
  On viennin edistämis tilaisuksia on Finpro joka on perustettu suuria yrityksiä varten.
  Esim 2011 sain Iranilaiselta yritykseltä kyselyn ja lähetin viestin Finprolle. Pyysin heitä ottamaan selvää onko kyseinen toimiala kauppasaarron alainen. Noin kolmen kuukauden odottelun jälkeen tuli viesti että olemme yrittäneet soitta sinulle. HUOM SOITTAA SINULLE! Asiakas ei odota kuukausia vastausta minulta voinko ottaa toimeksi annon.
  On surkuhupaisaa nämä virkamiehet jotka ovat kaiken yläpuolella jopa pk yrittäjien. Me pk yrittäjät olemme virkamiehiä varten virkamiehet ei ole meitä varten.
  Näitä esimerkkejä löytyy Finpro sekä Ely keskuksen ylimielisestä käyttäytymisestä viimeisen 12 vuoden aikana useita.

  Vastaa
 2. Saara Kylmänen

  ”Vaikka kuinka paljon sitä investointi raha tänne lykätään kun kuitenkin teollisuus kaipaa myynti miehiä eikä Suomessa nämä korkeakouluja käynneet henkilöt osaa kanasainvälistä kaupankäyntiä.”

  Ei pidä syyllistää opiskelijoita, tulevia työelämän tekijöitä. He opiskelevat koulutusohjelman mukaan, mikä on heille usein ennaltamääritelty. Se, mikä tässä on surkuhupaisaa, on se, ettei myynti ole itse onnistunut myymään positiivista ja kiinnostavaa mielikuvaa nuorille tekijöille.

  Myyjät sekä myynti kokonaisuudessaan ovat haalineet itselleen kielteisen leiman. Sanoissa on inhottava kaiku, jonka takia moni nuori osaaja karttaa kyseistä työtä ja siihen erikoistumista. Ehkä myyjien ja myynnin olisi aika tarttua ongelmaan ja alkaa rakentaa itselleen sellaista imagoa, jonne nuoret kokisivat kuuluvansa tai näkisivät myynnin asiantutijaosaamisen tavoiteltavana päämääränä.

  Ehkä myynti voisi reilusti tukeuta markkinointiin, ja pyytää heiltä apua?

  Tämä siis vain huomiona Kimmo Kataviston kommenttiin.

  Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s