Onko tyytyväisyys ainoa tuotto, jonka asuntovelallinen voi saada?

Mediassa on käyty viime päivinä keskustelua siitä, että asuntoihin säästäminen ei ehkä olisikaan kovin järkevää mahdollisen arvonalenemisen vuoksi. Suomessa on ollut pitkään vahva reaaliomaisuuteen sijoittamisen kulttuuri. On kesämökkejä, autoja, metsää. On totuttu omistamaan oma koti.

Kokemukseni mukaan asuntoa ostaessaan moni suomalainen kuitenkin etsii ennen kaikkea viihtyisää ja perheelleen sopivaa kotia – ei niinkään sijoituskohdetta. Varmasti myös asunnon hintakehitystä ja mahdollista arvonnousuakin mietitään, mutta ennen kaikkea tyytyväisyys on se tuotto, jota omalta kodilta haetaan.

Kun korot ovat matalat, lainanlyhennysten ohella rahaa voi jäädä myös sijoitettavaksi. Tyytyväisyyden lisäksi kodinostajilla on siis mahdollisuus saada myös rahallista tuottoa. Säästämällä vaikkapa rahastoon, on helppo varautua tuleviin hankintoihin ja mahdollisiin koronnousuihin. Juuri nyt säästämiseen pitäisi useimmilla olla varaa, sillä asuntoluottoa myönnettäessä pankin tulee varmistaa, että asiakkaalla on mahdollisuus maksaa jopa 6 prosentin korkoa. Näin tämänhetkisen lainanlyhennyksen ja maksukyvyn väliin jää reipas rakonen, josta voi laittaa siivun sivuun tulevaisuuden tarpeita varten.

Suomalaisten varallisuus kasvaa kovaa vauhtia. Jos nyt enemmistö varakkaista on 65 ikävuoden ohittaneita, tulevaisuudessa yhä nuoremmilla tulee olemaan sekä perittyä että tienattua varallisuutta. Suomalaiset ovat perinteisesti säästäneet vähäriskisiin tuotteisiin, huolimatta siitä, että korkotaso on ollut pitkään ennätyksellisen alhainen. Muutosta asiakkaiden käyttäytymisessä on kuitenkin havaittavissa. Yhä useampi kuluttaja ymmärtää, että näin matalien korkojen aikana vähäriskisistä vaihtoehdoista on vaikea saada tuottoja. Jos sinulla on 10 000 euroa sukanvarressa nyt, miksi et haluaisi, että sitä viiden vuoden päästä olisi 14 000 euroa? Miksipä et kysyisi asiantuntijalta vinkkejä, miten sinä voit helposti saada parempaa tuottoa säästöillesi.

Onko tyytyväisyys siis ainoa tuotto, jonka asuntovelallinen voi saada? Ei ole. Mahdollisuuksia on muuhunkin. Juuri nyt on oikea aika aloittaa säästäminen, joka myös tuottaa. Juuri nyt on sopiva hetki tarkistaa, että saat olemassa olevalle varallisuudellesi parhaan mahdollisen tuoton. Kysy rohkeasti neuvoa, me OPssa olemme Sinua varten.

Jarmo Kuisma

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s