Tunnista vihollisesi kybermaailmassa

Yhdysvalloissa FBI on pitkään kamppaillut kyberrikollisuutta vastaan. He jakavat kyberrikolliset yleensä neljään eri ryhmään. Kaikilla ryhmillä on omat motivaatiot toiminnallensa.

  1. Valtiolliset toimijat

Valtiolliset toimijat etsivät hyödyllistä informaatiota muiden valtioiden salaisuuksista tai hakevat omalle teollisuudelleen hyötyä muiden maiden yritysten liikesalaisuuksista. He voivat myös hakea poliittista, sotilaallista tai taloudellista etua itselleen. Tavoitteena voi olla myös aiheuttaa harmia itselleen vastaisille tahoille estämällä ja vaikeuttamalla niiden toimintaa verkossa. Aseina ovat palvelunestohyökkäykset, tiedon tuhoaminen ja manipulointi, väärän tiedon jakaminen sekä trollaus.

  1. Rikolliset

Rikollisten motivaatio kybermaailmassa sama on kuten perinteisessäkin rikollisuudessa eli raha. Keinot ovat usein samankaltaisia kuin valtioiden käyttämät menetelmät, joissain tapauksissa rikollisten menetelmät ovat olleet jopa valtioiden menetelmiä kehittyneempiä. Joskus näiden kahden ero onkin häviävän pieni.

  1. Haktivistit

Haktivistien tavoitteen on saada lähetettyä poliittinen viesti. He eivät etsi toiminnallansa voittoa vaan haluavat aiheuttaa hämminkiä ja nostaa esille tiettyjen toimialojen tai yritysten toimintaa omien tarkoitusperiensä tueksi. Työkalut eivät tavallisesti ole niin kehittyneitä kuin valtioilla ja rikollisilla.

  1. Sisäpiiriläiset

Neljännen joukon muodostavat sisäpiiriläiset, eli omat työntekijät. Joillakin voi olla toimintaansa motiivina vahingoittaa työnantajaansa, mutta useimmissa tapauksessa kyse on ajattelemattomuudesta, välinpitämättömyydestä tai hölmöydestä. He avaavat sähköpostin liitetiedostoja, vierailevat nettisivuilla jossa ei pitäisi käydä ja klikkaavat mainosbannereita joita ei pitäisi klikata. Näin he päästävät haitalliset virukset ja ohjelmat omaan sisäverkkoonsa.

Yksi ajatus artikkelista “Tunnista vihollisesi kybermaailmassa

  1. Paluuviite: Tunnista vihollisesi kybermaailmassa | Riskit hallussa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s