Kaamottaako?

On kesä mennyt, tunne lämpöä en nyt…

Näin kaihoillaan vanhassa viisussa ja taitaapa tuo olla aika monille meistä tuttu tunne tässä vuodenajan vaiheessa. Lämmön lisäksi myös valo on kaikonnut eikä oikein mikään hotsita. Pimeän ajan lisääntyessä myös rima ärsyyntymiseen alenee ja pienetkin asiat alkavat nyppiä.

New Yorkissa pienistä asioista otetaan kunnolla nokkiin. Esimerkkinä lehdestä lukemani juttu, jonka mukaan ns. äijähaara-asennossa istuminen metrossa vei pari kaveria putkaan. Tuolla tavalla istuva kun vie kahden matkustajan tilan eikä sitä hyväksytä Nykissä ruuhkattomanakaan aikana. Vastaavissa tilanteissa me selviämme talvisaikaankin ilman paikallista NYPD:tä. Kunnon mulkoilu saa miehen kuin miehen kaventamaan asentoaan.

Pimeän ajan vaikutuksia ihmisen hyvinvointiin ja tehokkuuteen on tutkittu. Valon puute ei onneksi vie kaikilta voimia tai vaikuta mielialaan masentavasti. Osa porskuttaa vähintäänkin samaan tahtiin kuin muulloinkin, tunnelmoi kynttilöitä poltellen ja nauttien hämärän hyssystä ja silkasta pimeästä. Me muut polttelemme korkeintaan päreitämme, syömme kilokaupalla suklaata ja raahaudumme jotenkuten päivästä toiseen.

Koska kaamoksesta kärsivien joukko on suuri, on myös keinoja vaivan selättämiseen pohdittu useilla tahoilla. Lääkkeeksi kaamosmasennukseen asiantuntijat kehottavat käyttämään kirkasvalolamppua ja ottamaan purkista D-vitamiinilisää, lisäämään liikuntaa ja sosiaalista kanssakäymistä vaikkapa harrastusten muodossa. Mutta entäs jos ei vaan hotsita, kun on niin pimeää ja kylmää?

Tässä muutama vinkki, joilla voit selviytyä tästä pimeästä ajasta virkeänä, olla tehokkaana työssä ja myhäillä leppoisana perheenjäsenenä ja työkaverina. Jos olet yrittäjä, näillä vinkeillä sinäkin jaksat pakertaa ja pitää hymyn huulillasi asiakkaita kohdatessasi.

  1. Harmittelet pimeää. Koska se aurinko oikein nousee, puolilta päivinkö? Tässä kohtaa kannattaa ajatella pohjoista Suomea, jossa aurinko ei jaksa nousta ollenkaan. Tosin tämä vinkki toimii vain kaamosalueen eteläpuolella asuville.
  2. Jos pakkanen paukkuu, käy netissä katsomassa kylmempien maiden pakkaslukemia, vaikkapa Siperian -48 astetta. Heti tuntuu paljon lämpimämmältä!
  3. Muista joulu. Kun keskityt murehtimaan joulukiireitä, et muista etkä ehdi masentumaan pimeän ja kylmän takia.
  4. Tammikuu. Hipaton ja tipaton. Marssi nyt reippaana varastolle/kellarikomerolle ja ala etsiä haravaa, kukkalaatikoita, lapiota sun muita kevätpuuhien tykötarpeita. Siinä vaiheessa, kun kaikki on löydetty niistä monista jemmoista, joihin olit ne syksyllä säilönyt, onkin jo helmikuu. Päivä on pidentynyt ja tuoksuu keväiselle. Pahin on ohi!

Mukavaa joulunalusaikaa!

 

Kristiina Kalinainen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s