Ihana, kallis lihaskrapula

”Ai sulla on varaa golfata?” Suorasuut töksäyttävät kommenttinsa kesälajistani ääneen, hienotunteisimmat vain kohottelevat kulmiaan. Eihän pelaaminen ilmaista ole, mutta onko se kallista? Riippuu mihin vertaa. Sillä yhtä lailla voisi ihmetellä: ”Ai sulla on varaa käydä puntilla?”

Pulitan golfista jäsen- ja pelikausimaksuineen 695 euroa vuodessa, jolloin kierrokseni hinnaksi jää noin kymppi. Se maksaa jokusen euron enemmän kuin kertakäynti uimahallissa.

Verrataanpas lisää. Kysyin ystäväpiirissäni, mitä muut liikunnan riemut vuositasolla kustantavat:

 • Liikuntakeskuksen jäsenyys rajattomine jumppineen ja kuntosalikäynteineen: 660 euroa (sisältäen pitkäaikaisen asiakkaan 60 euron erikoisalennuksen)
 • Cross-training-keskuksen vuosijäsenyys: 958 euroa
 • Kortti joogastudiolle: 960 euroa
 • Tenniskurssi 1,5 tuntia kerran viikossa: 1 260 euroa
 • Hevosen ylläpito ja ratsastus: n. 7 500 euroa (+ mahdolliset eläinlääkärimaksut sekä hevosen varusteet)
golf

Varusteisiin saa uppoamaan haluamansa euromäärän lajissa kuin lajissa. Golfissa pääsin alkuun hankkimalla mailat viinipullon hinnalla.

Tietysti jokainen laji vaatii vielä omat kamansa. Edes halpana pidetty juoksu ei ole ilmaista, sillä lajista innostunut ystäväni listasi varustehankintojen hinnaksi satoja euroja. Toki vaatteet kestävät useamman vuoden käytön, mutta tossupari pitää uusia kaksikin kertaa vuodessa, ja laadukkaiden lenkkareiden päivitys kustantaa helposti 150 euroa kierrokselta.

Edellisiin verrattuna golf näyttääkin olevan halvimmasta päästä. Ok, lajia kuin lajia voi harrastaa isommalla tai pienemmällä rahalla. Kiertelen itsekin kotikentän lisäksi muutaman kerran kesässä vieraskenttiä tai osallistun klubikisoihin, mutta golfmatkojen tai kovinkaan monien valmennuksien vuoksi en ole lompakkoani aukonut.

Liikuntapiirakka liikuttaa euroja

Harrastuksiin kuluvaa loppusummaa lisää se, että harvalle yksi vaihtoehto on tarpeeksi. UKK-instituutin liikuntasuositustenkin mukaan kestävyyskuntoa pitäisi kehittää useita kertoja viikossa ja sen päälle lihaskuntoa ja liikehallintaa ainakin kahdesti viikossa. Noihin suosituksiin – jotka eivät vähänkään urheilusta innostuneelle edes treeneiksi riitä – ei golfilla pääse, joten minäkin maksan lisäksi punttien kolistelusta ja lenkkariostoksista. Onneksi sentään venyttely iltauutisten ääressä on maksutonta.

Portaissa juokseminen on sentään ilmaista "iloa".

Portaissa juokseminen on ilmaista ”iloa”.

Käsi sydämelle: jos liikut liikuntapiirakan suositusten mukaan, saatko tunnit kasaan tosiaankin vain ilmaisilla harrastuksilla, kuten kävelylenkeillä ja kotijumpalla?

Itse en ainakaan siihen pysty. Sitä paitsi jos urheilusta haluaa irti muutakin kuin pelkän suorituksen, pitää olla valmis hölläämään kukkaronnyörejä.

En kuitenkaan pidä pahana, että liikkumiseen panostaa ajan lisäksi myös euroja: oma hyvinvointi on loppujen lopuksi aika hyvä sijoituskohde. Mutta suomalaisessa kulttuurissa taitaa olla sallitumpaa tuulettua yöelämässä kuin golfkentillä. Ehkä sen vuoksi lajivalintaani on helppo arvostella. Ja unohtaa se, että jättämällä vuodessa muutaman baarikeikan väliin saisi moni kriitikkokin pelimaksunsa äkkiä kuitattua.

2 ajatusta artikkelista “Ihana, kallis lihaskrapula

 1. Annariina Tolvanen

  Saattaisin saadakin, mutta mielestäni urheilusta ei sovi tinkiä. Maksan mieluusti kuukausimaksut punttisalille ja kamppailuklubille, jonka lisäksi törsään säännöllisen epäsäännöllisesti tanssitunteihin, joogakursseihin ja vaellusretkiin. Sen lisäksi, että arjessa jaksaa paremmin, kroppa pysyy kunnossa myös pidemmällä tähtäimellä. Tämä on suoraan pois lääkärikuluista, fysioterapeutin palkkioista ja hierontakuluista – eli nimenomaan sijoitus pitkäaikaiseen hyvinvointiin! Pääkään ei vaadi sitä perinteistä viikonlopputuuletusta kun sitä ulkoiluttaa säännöllisesti lenkkarit jalassa. 🙂

  Vastaa
  1. Kaisa Järvisalo Kirjoittaja

   Juuri niin! Olen myös miettinyt sitä, millaisen kuluttamisen mallin annan lapselleni, kun käytän rahaa liikuntaan. Käytännössä priorisoin hänen harrastuksensa jopa omieni edelle, mutta myös esimerkkiä näyttämällä haluan osoittaa, että urheilu on hyvä investointi. Ja kuten sanoit: vuosikymmenten saatossa siitä toivottavasti tulee säästöjen lisäksi myös henkistä (ja fyysistä) pääomaa.

   Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s