Älä haksahda €uron ansaan!

”Ihanaa ja voiko olla totta? Kaverin Facebook-nostoissa mahdollisuus ostaa uusin Samsung Galaxy tai jopa iPhone 6 pikkurahalla. Tai satojen eurojen terveydenhoitopaketti parilla kympillä. Voiko olla totta?” (poimittu korttiturvallisuus.fi sivuilta)

EI OLE!

Mikäli huomaat poikkeuksellisen huokean erikoistarjouksen tutulla ja turvallisella sivulla, on se mitä todennäköisimmin huijaus. Huijaus toimii näin:

  • Klikkaat itsesi kyseiseen palveluun ja sivu varmasti näyttää turvalliselta esitellen pääosin upeita ominaisuuksia ja mahdollisuuksia, jotka saat antamalla yhteystietosi ja kortin numerosi ”myyjälle”.
  • Tiedot täytettyäsi kaikki vaikuttaa normaalilta, ilmoitettu pieni summa on veloitettu tililtä ja monesti saat tilausvahvistuksenkin asiasta.
  • Menee tovi ja vähän pidempikin aika ja mitään ei vain kuulu.
  • Unohdat asian, sillä se nyt oli vain muutama euro tai kymppi mikä sinne meni. Enpä tee moista toiste.
  • Kuluu pari kuukautta ja tililtäsi on nostettu tai veloitettu jo huomattava summa rahaa.

Tässä vaiheessa on jo monin paikoin liian myöhäistä. Korttisi pitää sulkea, mahdollisesti myös verkkotunnukset, jos niitä käytetty oston vahvistukseen. Seuraa melkoinen rumba, johon kuuluu rikosilmoituksen täyttöä, ravaamista konttoriin, uuden kortin hakua, verkkotunnukset, rikosilmoituksen toimittaminen, selvityspyyntöjä. Pahinta on, ettei kukaan pysty takaamaan, saatko menetettyjä rahoja takaisin.

”Kuka enää tällaisiin haksahtaa” kommentoijille voin jo sanoa, että yllättävän moni. Rikolliset osaavat hommansa ja tehdä kampanjoistaan hyvin vakuuttavan näköisiä. Aina ei kyse ole vain korttitietojen kalastelusta. Sosiaalisen median kautta tapahtuvassa ”valemarkkinoinnissa” voi jo sivulle siirtyminen aiheuttaa kyseisen some-palvelun kirjautumistietojen päätymistä vääriin käsiin.

”Suojaus kunnossa, heräsin ajoissa ja en kuitenkaan antanut korttitietojani”. Rikolliset eivät välttämättä tarvitse korttitietojasi siihen, että aiheuttavat sinulle mittavaa harmia hetken päästä. Muut tietosi voidaan kaapata ja tietojasi käytetään pikavippien, muiden luottojen hakuun ja huomaat asian vasta kun laskuja alkaa tulla. Ja laskuja tulee vasta useita kuukausia myöhemmin.

Miten siis toimia:

  • Pidä huoli koneesi tietoturvasta, monesti hyvä virustorjuntaohjelma sekä muut selaimille saatavat suojausohjelmat ilmoittavat jo verkkosivulla, että sivu mille siirryt sisältää vakavia tietoturvauhkia.
  • Jos jutun alussa kirjoittamani jutut kuulostaa tutuilta, tai kaverisi kertonut tarttuneensa hyvään tarjoukseen tulisi viipymättä olla yhteydessä pankkisi asiakaspalveluun (OP asiakaspalvelu 0100 0500) tai korttien sulkupalveluun 020 333.
  • JA tärkeimpänä toistan juttuni alun. Mikäli tarjous tuntuu niin hyvältä ettei se voi olla totta, se ei sitä myöskään ole!

Käy tutustumassa korttiturvallisuusasioihin korttiturvallisuus.fi sivuilta

Alex Anttila

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s