Tuurilla vai taidolla?

Mikä on se ratkaiseva tekijä joka erottaa yritystoiminnassa onnistujat? Pankkilaisena keskustellessani asiakkaiden kanssa kuulin usein ”taistelutarinoita”, joissa usean vuoden uurastuksella ja työllä saatiin tuotua suuri kauppa maaliin. Nämä ovat huikeita motivaatiotarinoita meille, jotka haemme vielä sitä suurta onnistumista. Mutta on vastaani tullut myös monia yrittäjiä, joiden liiketoiminta on perustunut vastaan tulleen mahdollisuuden hyödyntämiseen hyvinkin nopealla aikataululla. Kuinka paljon tällöin on kysymys taidosta vai voidaanko tämä lokeroida tuuriksi?

Jokainen on oman onnensa seppä, sitä ei käy kiistäminen. Jokaiselle meistä tulee elämän aikana vastaan useita mahdollisuuksia lähteä kokeilemaan jotain uutta, on kyseessä sitten ammatilliset haasteet tai muut elämän osa-alueet. Nämä mahdollisuudet ovat joko pitkän työn tulosta tai ne tulevat vastaan pyytämättä ja yllättäen. Yrittäjäksi lähteminen oli minulle suuren valinnan paikka ja historia kertokoon, oliko valinta oikea vai väärä.

Kun mietin ensimmäisiä keskusteluja yrityksen perustamisesta ja liiketoimintaideasta yhdessä yhtiökumppanini kanssa, on vaikea olla hymyilemättä. Puolentoista vuoden aikana yhtiö on ottanut myyntiin kaksi täysin uutta tuotekategoriaa, joista meillä ei ollut aavistustakaan aloittaessamme. Olemme hylänneet yhden tuotekategorian, joka alussa tuntui todella potentiaaliselta. Olemme muuttaneet varmaan jokaista liiketoimintaan liittyvää asiaa kerran tai useammin. Osan päätöksistä voi hyvällä omallatunnolla luokitella pitkällisen analyysin tulokseksi, mutta osa päätöksistä on kyllä perustunut vastaan tulleeseen tilaisuuteen, joka on ollut liian hyvä ohitettavaksi.

Nämä vastaan tulleet tilaisuudet olisi helppo laskea tuuriksi, mutta tarkemmin ajateltuna jokaisen tällaisen tilaisuuden lisäksi meillä on ollut kymmenen keskustelua joissa emme ole lähteneet kokeilemaan onneamme. Yrittäjän silmissä maailma on täynnä mahdollisuuksia, mutta viisas valitsee niistä vain osan. Aika moni tunnistaa varmasti tilanteen, jossa yrittää saada liian montaa asiaa aikaiseksi yhtä aikaa ja päätyy lopulta keskelle kaaosta.

Muistan istuneeni yhtiökumppanini kanssa lentokoneessa Wienistä kohti kotia. Istuimme ja pohdimme miksi kaikki tuntuu välillä siltä, ettei mikään onnistu ja välillä kaikki menee kuin Strömsössä. Päädyimme tiivistämään keskustelun sloganiin, jonka muistan varmasti lopun elämäni: ”Jos tämä olisi helppoa, kaikkihan tätä tekisivät. Mutta kun tämä on niin helvetin vaikeata, ettei tähän kukaan pysty.” Tiukan paikan tullen on hyvä muistella tätä ajatusta, jolle nauroimme ääneen koneessa.

Otsikossa esittämääni kysymykseen, taidolla vai tuurilla, vastaisin ehdottomasti taidolla ja tuurilla. Jokainen meistä tarvitsee välillä tuuria, mutta mielestäni tuuri enimmäkseen ansaitaan. Jokainen pieni teko, joka vie yritystä eteenpäin, nostaa samalla myös todennäköisyyttä, että tuuri osuisi juuri meihin. Ei siis kannata jäädä odottamaan onnen sattumista omalle kohdalle, vaan tehdä kaikki mahdollinen omien taitojen puitteissa.

Oikein Hyvää Joulua kaikille!

Isko Toiviainen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s