Vekselivedolla

Kahdeksankymmentäluvulla ja jälkeen syntyneet eivät taida edes tietää mikä vekseli on. Hiukan mutkat oikaisten taloushistorian lyhyt oppimäärä: vekseli on määrämuotoinen velkakirja tai maksusitoumus, joka asetetaan toisen maksettavaksi tai jolla sitoudutaan itse maksamaan tietty rahasumma nimetylle henkilölle tai hänen määräämälleen.

Abiturienttivuoteen valmistautuessani minulla oli suunnaton palo päästä kielikurssille Englantiin. Rakkailla duunarivanhemmilla ei ollut vasta rakennetun omakotitalon ja viittätoista hipovien korkojen aikana kertynyt tilille moisia kielikurssirahoja, mutta pojan haaveen takia isä päätti ottaa vekselin (siis lainan) matkan mahdollistamiseksi; itse sitouduin asettajaksi (takaajaksi) ja niin pääsin reissuun.

Näin jälkikäteen on vaikea löytyy järkeviä perusteita toiveeni toteutukseen – velkarahalla. Mutta me vanhemmathan noudamme vaikka kuun taivaalta lastemme puolesta. Tänäkin vuonna joulun lähestyessä kulutusjuhlan paineessa, lasten toiveiden ääressä, voi olla vaikea muistaa talouden opit maltin valtista. Vain hullu mies Huittisista syö enemmän kuin tienaa. Monesti teemme siis itse hyvää hyvyyttämme parhaamme lasten eteen, mutta myös lapsia ja nuoria ympäröivä maailma voi olla raaka ”vaatien” nuorta valettavaksi samankaltaiseen muottiin. Hatunnosto ja korkealle sille nuorelle, joka jaksaa olla oman tiensä kulkija ja oma itsensä antamatta koulukavereiden mallin vaikuttaa valintoihinsa. Vielä korkeammalle nostan hatun sille seuraavan pulpetin nuorelle, joka puuttuu välitunnilla vierestä asiaan, jos erilaiset, monesti rahasta johtuvat valinnat johtavat koulukaverin kiusaamiseen. Vanha ja paikkansa pitävä totuus on kuitenkin, että velka on veli otettaessa, mutta veljenpoika maksettaessa – vaikka kuinka hyvää velkarahalla haluaisikin tehdä omalle pojalleen.

Kielikurssilta palatessani muistan edelleen kaksi ostamaani tuliaista: silloin yksivuotiaalle veljenpojalleni toin merimieshenkisen neuletakin, joka kelpuutettiin päälle jopa yksivuotiskuvaan. Isälleni ostin pienen pullon kaksitoistavuotista Johnny Walkeria. Jos sisältö todella oli tuolloin jo 12 vuotta vanhaa laatumallasta, niin kullankeltainen eliksiiri täyttää pian 40 vuotta. Sain pullon (täytenä) takaisin isältäni, kun auskultoin varatuomariksi; nyt kai pullo odottaa uutta kiertomatkaa. Suomalaisen miehen – on sitten kyseessä isä, aviomies tai ystävä – voi olla vaikea pukea rakkaudentunnustuksensa sanoiksi, mutta yhtä hyvä tunnustus voi olla tekojen kautta, vaikka sitten välillä epärationaalisesti vekselivedolla.

Jyrki Rantala

 

Yksi ajatus artikkelista “Vekselivedolla

  1. Kimmo Katavisto

    Eipä ole tulevaisuuden nuorilla varaa edes vekseliin. Kun leipäjonossa seisoo niin loputkin elämän kehittämiseen menohalut karisee.

    Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s