Ruotsalaispankit valvojan hampaissa…taas

Kaikkien ruotsalaispankkien osakekurssit ovat kuluvana vuonna jääneet jälkeen Tukholman yleisindeksistä, huolimatta niiden kasvavista liikevoitoista ja muhkeista 5-6 %:n osinkotuotoista. Onko kyse siis korkeista arvostustasoista tai liian kovista tulosodotuksista? Ei. Pankkien arvostustasot ovat erittäin korkeasti hinnoiteltua Handelsbankenia lukuun ottamatta historiallisesti katsottuna melko normaalilla tasolla ja tulokset ovat alhaisen kaupankäyntiaktiviteetin rasittamaa kolmatta kvartaalia lukuun ottamatta olleet odotuksia vahvempia. Vahvalla riskienhallinnalla, palkkiotuottojen kasvulla ja tiukalla kulukurilla pankit ovat onnistuneet kompensoimaan korkokatteisiin kohdistuneet paineet. Taas kerran syytä voidaan etsiä pankkisääntelystä.

Loppukesästä Ruotsin valvontaviranomainen Finansinpektionen kertoi suorittavansa ruotsalaispankkien riskimalleille kokonaisarvion. Kokonaisarvion tulosten seurauksena osa pankeista joutui päivittämään mallejaan eli toisin sanoen luokittelemaan tiettyjä tase-eriä aiempaa riskipitoisemmiksi. Finansinspektionen on jo pitkään ollut yksi ankarimmista valvontaviranomaisista ja siksi ruotsalaispankkien vakavaraisuusluvut ovatkin maailman huippua. Tällä kertaa todellinen huolenaihe kumpuaa kuitenkin Euroopasta.

EU-tasolla osana pankkiunionihanketta halutaan harmonisoida pankkien käyttämää vakavaraisuuslaskentaa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että eri maissa vakavaraisuuslaskennassa käytettäviä riskipainoja tultaisiin muokkaamaan lähemmäs toisiaan. Alun perin hankkeen ajatuksena oli saattaa huteralla pohjalla heiluvien kriisimaiden pankkien vakavaraisuustunnusluvut uskottavalle tasolle. Tosiasiassa suurempi kolhu uhkaa kuitenkin kohdistuvan niihin maihin, joissa pankkisektori on hyvässä kunnossa, ja luottotappiot ovat säilyneet läpi finanssi- ja eurokriisin alhaisina. Syy tälle löytyy siitä, että muun muassa Ruotsissa pankkien taseissa olevat lainat luokitellaan yleisesti ottaen vähäriskisemmiksi kuin esimerkiksi Italiassa tai Espanjassa. Maalaisjärjellä ajatellen tämä kuulostaa toki loogiselta, mutta se ei täysin sovi yhteen harmonisointipyrkimysten kanssa.

Jonkinasteista riskilaskennan kiristymistä on siis edelleen luvassa ruotsalaispankeille, mutta ei syytä huoleen. Ruotsalaispankit kyllä selvinnevät vakavaraisuusvaatimuksista jatkossakin ja kykenevät maksamaan samalla houkuttelevia osinkoja. Jatkuva sääntelyepävarmuus pitää kuitenkin sijoittajat ja pankit varpaillaan, minkä vuoksi pankkeja ei luultavasti lähivuosinakaan viritetä kovimpaan mahdolliseen osinkokuntoon. Ruotsalaispankit ovat houkuttelevia sijoituskohteita osinkoja hamuaville sijoittajille, mutta finanssikriisin jälkeen alati kiristyvän sääntelyn jatkuminen mahdollistaa tuskin samanlaista arvostuskertoimien kohoamista, jollaista esimerkiksi vakuutusyhtiöiden arvostuksissa on viime vuosina nähty.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s