Markkina, miltä keskuspankkiirin viesti maistuu?

Yhdysvaltain keskuspankki Fed nosti 16.12. ohjauskorkoaan ensimmäisen kerran sitten kesäkuun 2006. Samalla seuraavien nostojen varoitettiin seuraavan nopeammassa tahdissa kuin markkinat odottavat. Mutta ei hätää, todellisuudessa nostojen tahti tulee nojaamaan talouden kehitykseen, eikä puheenjohtaja Yellenin luottamus pankin omiin inflaatiomalleihin ole tällä hetkellä huipussaan. Osakemarkkina tykkäsi viestistä, vaikka myös korot saivat syyn nousta. Viittaus USA:n talouden ulkopuolisten riskien maltillistumiseen oli se hopeinen reunus, joka tarjosi lopulta kaikille jotain.

Väitän, että markkinareaktiot keskuspankkien toimiin ja puheisiin eivät ole useinkaan selitettävissä oppikirjojen avulla, vaan markkinaolosuhteet, joihin ne osuvat, ajavat pitkälti reaktioita. Suhteutettaessa vaikka korkojen suuntaa osakemarkkinaan voi havainnoitsija valita mieleisensä kulman: Korkeampi korko tarkoittaa tulevien osinkojen alempaa diskontattua nykyarvoa, eli matalampia osakkeiden hintoja. Tämä on ollut käänteisesti havainnoitavissa osakkeiden nousuna laskevien korkojen aikakaudella. Kun yritysten ja valtioiden velkakirjat tarjoavat matalampaa korkotuottoa, osakkeet (osingot) vaikuttavat suhteellisesti houkuttelevimmilta. Toisaalta, nousevat korot kertovat talouden vahvasta kehityksestä. Tämä tarkoittaa tietysti yritysten tulosten parannusta. Ja jos tulokset paranevat, osakkeita kannattaa omistaa, eikö?

Fedin koronnostoa ennakoitiin jo syyskuussa. Tällöin perääntyminen luettiin selkeäksi viestiksi kasvun eväiden ehtymisestä ja sijoittajien pako riskisistä kohteista kiihtyi entisestään. Kehittyvillä markkinoilla asiat ainakin ovat hullusti, jos kerran Fed vaivautuu huomioimaan asian. Keskuspankki halusi pysyä ajan hermolla suhteessa globaaliin kehitykseen, mutta päätyikin pilaamaan juhlat. Lokakuussa samaa virhettä ei toistettu, vaan talouden viestittiin kestävän koronnoston joulukuussa. Markkina (joka on vahvistunut elvyttävän rahapolitiikan myötä) tykkäsi viestistä!

Entä tästä eteenpäin? Dollarikorkojen nousu on myrkkyä yhä enemmän dollareissa velkaantuneelle kehittyvien talouksien yrityssektorille. Jos jenkkitalous vetää vahvasti, koronnostoja tullaan näkemään Fedin joka toisessa kokouksessa. Jos taas pitkään ennakoitu inflaatio antaa yhä odottaa itseään (estäen koronnostot), syynä on todennäköisesti globaalin kasvun yskähtely ja kehittyville markkinoille tärkeiden raaka-ainehintojen apatia. Tämä voi johtaa uuteen elvytyksen aaltoon, joka tekee jälleen riskisemmistä sijoituksista houkuttelevia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s