Toiveiden ja tarpeiden mukaan

Helsingin Sanomat uutisoi viime sunnuntaina Facebook-ryhmästä, joka on nostanut esiin ehdotuksen Haltin sivuhuippu Haldičohkkan lahjoittamisesta Norjalta Suomelle. Lahjoitusideaa on uutisen mukaan perusteltu sillä, että näin Suomi saisi uuden korkeimman kohdan. Toisaalta Norja voisi näin toimien kunnioittaa Suomen itsenäisyyden vuonna 2017 vietettävää satavuotisjuhlavuotta. Ennakkoluulottomia ideoita tarvitaan, ja aika näyttää, piirretäänkö kartat uudestaan. Uutinen antaa kimmokkeen miettiä lähestyvän itsenäisyyden juhlavuoden lahjalistaa tarkemminkin. Mitä Suomi voisi toivoa lähinaapureiltaan, jotta talouskasvu kiihtyisi ja yhteiskunnallinen ilmapiiri muuttuisi nykyistä positiivisemmaksi? Koska kaikkea ei saa ja kohtuus pitää olla toivoessakin, keskitytään olennaiseen. Eli emme toivo parhaiden ruotsalaisten jalkapalloilijoiden vaihtavan kansalaisuuttaan tai norjalaishiihtäjiltä hiihtovoiteita. Ei – toivomme jo ennakkoon sellaisia nopeita ja vahvavaikutteisia toimintatapoja tai materiaalisiirrännäisiä, joiden avulla Suomi saadaan pikaisesti nousuun.

Ensimmäisenä katseet kohdistetaan Ruotsiin, ja valinta on helppo. Ruotsista toivelistalle otetaan kaikki sellaiset toimenpiteet, joiden seurauksena Ruotsin yksityisen sektorin ostovoimaa on saatu kasvatettua ja työllisyyttä parannettua. Ruotsin suurimpien vientiyhtiöiden edustajat voisivat käydä ensi vuonna säännöllisesti Suomessa luennoimassa siitä, millä edellytyksillä on mahdollisuutta kasvaa kannattavasti globaaleilla markkinoilla. Jonkun purkin pohjalta voisi vielä kaivaa Suomeen toimitettavaksi myös työmarkkinaosapuolien konsensushenkistä neuvottelukykyä. Tätä on varmasti jossain olemassa, sillä Ruotsin työmarkkinoilla tänä vuonna toteutuneiden lakkojen määrän pystyy laskemaan eläköityvän sahurinkin kahden käden sormilla.

Ja seuraavana Norjaan. Helpoin ja suoraviivaisin toive Norjan suuntaan olisi toivoa muutamaa öljykenttää. Mutta odotellaanhan nyt kaikessa rauhassa, mitä öljymarkkinoille lähiaikoina tapahtuu, eli mihin suuntaan Yhdysvaltain öljyä ryhdytään kuljettamaan, ja mitä tekee sanktioistaan vapautuva Iran. Laskevassa hintakäyrässä polttaa helposti näppinsä. Mutta Norjahan on esittänyt tavoitteita taloutensa monipuolistamiseksi. Ehdotetaan suoraviivaista vaihtokauppaa, jossa Suomi saa pienen osuuden Norjan öljyrahastosta ja sen tulevista tuotoista. Vastineeksi Suomi luovuttaa Norjalle PISA-tulostenkin todistamaa, vahvempaa ongelmanratkaisukykyä, ja siihen liittyvää sinnikkyyttä ja periksiantamattomuutta.

Norjasta Tanskaan. Tanskan talous on kohdannut, ja esitettyjen arvioiden mukaan kohtaa myös lähiaikoina hyvin paljon samantyyppisiä ongelmia, joiden kanssa Suomi painii parhaillaan. Mutta tanskalainen ruokakulttuuri on, pysyy ja kehittyy. Erityisesti viime vuosina hotelli- ja ravintola-alalla on ollut Tanskassa merkittävä vaikutus yksityisen palvelusektorin uusien työpaikkojen syntyyn. Kun Suomessa on hyvät raaka-aineet ja puhdas luonto, ja luomu on nosteessa, saattaisi tanskalaisen keittiön vaikutteita kopioimalla ja soveltamalla olla mahdollisuudet kasvattaa Suomen elintarvike- ja ruokavientiä merkittävästi. Ja toki Suomessakin voitaisiin edes kokeilla, onko verotuksen muutoksilla vaikutusta siihen, mistä kansalaiset ostavat ruoan kanssa nauttimiaan juomia.

Tanskasta Viroon, jossa esitämme yhteisen lahjatoiveen Baltian maille. Viro voisi pitää perusteellisen johdannon siitä, miten maa on pystynyt viemään onnistuneesti läpi sähköisten palvelujen kehitysprosessin, ja millainen vaikutus sähköisen asioinnin sujuvoitumisella on kansalaisten arkeen ja yritysten toimintaan.

Suomen satavuotisjuhlavuoden pääteemaksi on valittu ”Yhdessä”. Valtioneuvoston kanslian tiedotteen mukaan juhlavuoden valmistelussa korostuvat kansalaisyhteiskunnan merkitys ja luovuuden voima. Vapaus löytää ja kokeilla uusia ratkaisuja toteutuu, ainakin subjektiivisesti ja laajasti tulkiten myös yllä esitetyn listan toimenpide-ehdotuksissa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s