Öljyn hinta hermostuttaa Venäjällä, korruptio jatkuu toisessa polvessa

Venäjä palasi pitkiltä uuden vuoden vapailtaan synkkiin talousnäkymiin. Ensimmäisen työviikon aikana ministerit ja talouseliitin edustajat ovat kilvan ennustaneet, kuinka alas öljyn hinta ja ruplan kurssi voivat painua. Ikään kuin kansaa haluttaisiin valmistella huonoimman mahdollisen skenaarion toteutumiseen alkaneena vuotena. Tuntuu kuin koko maa hengittäisi öljynhinnan tahtiin. Rupla seuraa tiukasti öljyn hintaa, kaikki muut ajurit ovat enää pelkkää taustakohinaa. Ministerien ulostulon takana on ilmiselvää paniikkia siitä, että mitä nykytasolta vielä laskeva öljyn hinta aiheuttaisi valtiontaloudelle. Ministeriöille on annettu tehtäväksi löytää 10 % säästöt valtion menoihin ja sopeuttaa budjetti 30 dollarin barrelihinnalle. Öljy-yhtiöitä käskettiin joulukuussa suorittamaan stressitestit 30 dollarin barrelihinnalla. Suuret venäläiset öljyntuottajat vakuuttelevat kestävänsä jopa 15-20 dollarin hintatason. Kannattavuus pystytään säilyttämään ruplamääräisesti kotivaluutan rajun heikentymisen takia, mutta se edellyttää säästökuureja ja uusien investointien jäädyttämistä.

Öljyntuotannon verotus muodostuu Venäjällä siten, että suurimman riskin öljynhinnan laskusta kantaa valtio – mitä alhaisempi hinta, sitä alhaisempi vienti- ja kaivannaisveron aste yhtiöille on. Kun hinta painuu alle 15 dollarin barrelilta, on verotusaste käytännössä nolla. Se on taso, jolla valtion reserveihin ei kerry sentin senttiä. Valtio tarvitsee kipeästi kovaa valuuttaa, jotta valuuttareservit eivät hupenisi vuodessa parissa. Vain reilu kuukausi sitten presidentti Putin allekirjoitti valtion budjettiesityksen, joka perustuu Urals-öljyn 50 dollarin barrelihinnalle ja jolla budjettivaje olisi 3 %. Nyt budjetin perusta näyttää lähinnä fantasialta. Ministerien paniikille on siis syynsä ja hermostuneisuutta lisää syyskuun puolessa välissä järjestettävät duuman vaalit.

Valtiojohdon tyynnyttelevät puheet, joissa vakuuteltiin pahimman olevan jo takana, ovat parissa kuukaudessa muuttuneet melkein päinvastaisiksi. Valtiojohdon uskottavuutta ei lisää loppuvuoden korruptioskandaalit, jotka osaltaan lisäävät venäläisten apatiaa sen suhteen, että mikään ei muutu korupuheista huolimatta. Kansainvälisiin uutisiinkin pääsi Putinin (väitetyn) tyttären Jekaterina Tihonovan ja hänen miehensä Kirill Shamalovin tarina. Shamalov on Venäjän uusin dollarimiljardööri, Putinin varainhoitajapankin omistajan poika. On miljoonatalo Rivieralla, vävypojan bisneksille korvamerkittyä rahaa valtion hyvinvointirahastosta ja Tihonovalla hieno johtajan pesti Moskovan valtiollisessa yliopistossa. Eliitin ryvettyneisyys voi pulskasti jo toisessa polvessa. Mitään ei ole tietenkään virallisesti myönnetty.

Puolustusministeri Sergey Shoigulta paljastui 18 miljoonan dollarin kartano Moskovan liepeiltä. Melkein hehtaarinkokoisen tontin omistus on virallisesti kulkenut Shoigun tyttäreltä vaimon siskolle. Tätä poliittisesti puhtoista ja valtiota vuodesta 1991 palvellutta puolustusministeriä on jopa veikkailtu Putinin perintöprinssiksi.

Suurin skandaali oli kuitenkin pääsyyttäjä Juri Tshaikan ympärille kiertynyt vyyhti, josta kertova 45 minuutin dokumentti on Youtubessa saanut yli 4 miljoonaa katsojaa. Tshaikan poikien ja lähipiirin toimet saavat kyynisimmänkin Venäjästä kaiken tietävän katsojan hämilleen. Syypääksi Tshaika nimitti Venäjältä karkotetun amerikkalaisen liikemiehen Bill Browderin, joka Tshaikan mukaan oli teettänyt filmin oppositiojohtaja Aleksey Navalnyilla tilaustyönä. Kuka sellaista uskoisi? Valtionjohto on lakaissut skandaalit maton alle. Duuma otti tällä viikolla käsittelyyn lakiehdotuksen, joka kieltää bisnekset valtion korkeiden virkamiesten lapsilta – muodon vuoksi. Putin allekirjoitettavaksi laki tuskin etenee.

Mireta Sivonen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s