Mikä saisi markkinoiden turbulenssin rauhoittumaan?

Alkaneen vuoden kehitys osakemarkkinoilla on ollut tyrmäävä, kun kalvava epävarmuus on korvannut nollakorkoympäristössä vallinneen tuottojen metsästyksen. Suuret osakemarkkinaindeksit ovat laskeneet voimakkaasti, kun Kiinan rahoitusmarkkinoiden turbulenssi, öljyn hinnan romahdus sekä kasvupelot ovat iskeneet voimalla riskinottohaluihin. Myyntipainetta ovat pitäneet yllä myös raaka-ainetalouksien vararahastot ja sijoitusyhtiöt, jotka ovat myyneet omaisuutta budjettivajeiden tilkkeeksi. Korko- ja valuuttamarkkinoilla vuoden alku on ollut osakemarkkinoita rauhallisempi, vaikka kehittyvien maiden valuutat sekä heikompilaatuiset yrityslainat ovat saaneet osansa markkinoiden pahasta olosta jo ennakkoon.

Leikkasimme osakeylipainoamme tammikuun alussa osittain pitkälti edellä mainittujen syiden vuoksi. Osakkeiden korjausliike on kuitenkin ollut selvästi odotuksiamme voimakkaampi. Myrskyn silmässä katsomme kuitenkin eteenpäin ja arvioimme, mitkä tekijät määrittelevät markkinoiden suunnan lähitulevaisuudessa ja onko viime viikkojen kehityksellä kauaskantoisempia seurauksia.

Vaikka positiiviset uutiset ovat olleet harvassa, uskomme, että seuraavien epävarmuuksien hälveneminen tukisi markkinoiden tunnelmaa ja elvyttäisi sijoittajien kolhittua riskinottohalukkuutta.

Globaalin taantuman väistäminen: Kasvupelkojen ytimessä ovat nyt Kiina, Yhdysvallat, Latinalainen Amerikka sekä öljyntuottajamaat. Heikkous keskittyy teollisuuteen ja teollisuudessa erityisesti energia- ja metalliteollisuuteen. Öljyn hinnan vakautuminen ja teollisuuden ostopäällikköindeksien vahvistuminen lujittaisivat markkinoiden uskoa siihen, että hauras globaali noususuhdanne ei ole päättymässä ennenaikaiseen kuolemaan.

Keskuspankkien tuki: Keskuspankeilla on ollut elintärkeä rooli finanssikriisin jälkeisessä maailmantalouden ”jälleenrakentamisessa”. Nollakorot ja runsas likviditeetti on helpottanut toipumista vaikeimmasta maailmanlaajuisesta taantumasta sitten 1930-luvun. Viestit siitä, että Yhdysvaltain, Kiinan, Euroopan ja Japanin keskuspankit olisivat valmiita reagoimaan heikentyneisiin inflaationäkymiin odotettua elvyttävämmällä rahapolitiikalla, olisivat markkinoille positiivisia signaaleja.

Globaalien pääomavirtojen rauhoittuminen: Keskuspankkien voimakas elvytys on pitänyt systeemiriskin matalana, mutta erityisesti Kiinan pääomapako ja raaka-ainetalouksien vararahastojen ja sijoitusyhtiöiden omaisuusmyynnit aiheuttavat nyt paineita likviditeetille ja yritysten rahoitusympäristö on kiristynyt erityisesti kehittyvillä markkinoilla. Öljyn hinnan vakiintuminen, Kiinan pääomavirtojen rauhoittuminen sekä juanin voimakkaiden heikkenemisodotusten hälveneminen olisivat positiivista paitsi Kiinalle, myös globaalille riskisentimentille.

Erittäin vaikean alkuvuoden jälkeen sijoitusmarkkinoiden pessimismi on nyt suurta. Arvioimme tilannetta kuitenkin rauhallisesti ja mikäli maailmantalous jatkaa kasvuaan, keskuspankit pysyvät markkinoiden tukena eikä rahoitusjärjestelmän vakaus ole uhattuna, on sijoitusvirroilla edellytykset kääntyä takaisin kohti korkeampiriskisiä omaisuusluokkia. Mikäli näin ei kuitenkaan tapahtuisi, olisi käynnissä todennäköisesti sijoituskohteiden uudelleenhinnoittelu vaimean reaalitalouden kehityksen valossa, ilman elvytyksen luomaa lupausta paremmasta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s