Matkailijan muistilista

Tammikuun kireät pakkaset, työmatkalla jäätyneet poskipäät ja navakat lumimyräkät saavat ainakin minut haaveilemaan varpaiden upottamisesta kuumaan hiekkaan, ja vievät ajatukset auringon alla lekotteluun mangomehulasi kourassa. Mikäli pako talvimaasta lämpimän merituulen äärelle palmujen katveeseen ei sovi tällä hetkellä aikatauluihin, maailman houkuttelevimpia kohteita ja ihania lomatunnelmia pääsee fiilistelemään Matkamessuille Helsingin Messukeskukseen tänä viikonloppuna. Sanotaan, että matkan odottaminen on yksi osa lystiä, ja näin se minusta onkin. Lentolippu, oli se sitten miten pitkän ajan päässä tahansa, on hyvä kannustin läpi hyisen vuodenajan.

Seychellit

Seychellit ovat mainio lomakohde, mikäli rentoutuminen meren äärellä kiinnostaa.

Matkalle lähtöön kannattaa valmistautua hyvin, jotta lomalla voi oikeasti lomailla. Kun matkajärjestelyt on hoidettu etukäteen, on lomamoodin päälle kytkeminen huomattavasti helpompaa, ja rentouteen pääsee kiinni jo lentokentällä. Kokemusta reissaamisesta piisaa, olen asunut lähes kaksi vuotta Dubaissa ja matkannut muun muassa Yhdysvalloissa, Argentiinassa, Tansaniassa, Uusi-Seelannissa ja Tokiossa kymmenistä muista kohteista puhumattakaan. En tavallisesti pakkaa paljoa tai huolehdi matkanteosta etukäteen, mutta seuraavat asiat pidän kaikilla matkoillani kunnossa.

Uuden passin hankkiminen on hyvä hoitaa ajoissa, mikäli sen voimassaoloaika on käymässä vähiin. Joihinkin kohteisiin passin tulee olla voimassa jopa 6 kuukautta matkan päättymishetken jälkeen – kannattaa siis tarkastaa, että matka-asiakirjat ovat varmasti ajan tasalla ja voimassaoloaika riittää. Kuva passin henkilötietosivusta kannattaa tallettaa vaikkapa puhelimen kuvatiedostoihin, mikäli passi hukkuu. Rokotteet on myös tarkastettava hyvissä ajoin (usein kuukautta, eksoottisempiin kohteisiin matkatessa 2-3 kuukautta) ennen matkaa.

Matkakassaa on hyvä alkaa kerryttämään saman tien, jotta lomalla voi kuluttaa hieman rennommin. Muutama kymppi kuussa kartuttaa jo mukavaa pääomaa, ja joissakin kaukokohteissa tämän suuruiseen päiväbudjettiin mahtuu ruokakulujen lisäksi muitakin ostoksia. Korttien toimivuus kannattaa tarkastaa myös, ja harvinaisempien maiden osalta on hyvä tsekata, mikäli heti alkumatkalla tarvitsee kohdemaan käteistä. Käteinen on hyvä varata etukäteen, sillä harvinaisempia valuuttoja ei välttämättä ole saatavilla samalta seisomalta. OPsta tilatun valuutan voi noutaa konttorista tai matkan alkaessa Helsinki-Vantaalta. Myös uusi kortti voi olla poikaa, itse hankin ikioman Visan viimekesäisestä Brasilian-matkasta viisastuneena. Korttini ei käynytkään eteläamerikkalaisiin automaatteihin ja meinasin olla pulassa, kun seteleitä tarvittiin niin takseissa, kuin ravintoloissakin.

Vakuutus on matkailijan paras reissukaveri, joka on hyvä skaalata omiin tarpeisiin sopivaksi. Onko mukanasi olevien tavaroiden arvo suuri? Harrastatko matkalla erikoisempia lajeja? Paljon matkanneena sitä on törmännyt ties millaisiin tarinoihin siitä, kun suunnitelmat eivät menneetkään ihan putkeen – kaikkeen ei voi varautua, mutta onneksi ei tarvitsekaan! Kun matkustajat ja matkatavarat ovat vakuutettuja, ei pienistä tai suuremmistakaan sattumuksista tarvitse stressata etukäteen.

Matkailijan ehdoton apuväline: OP-mobiili

Kaikki matkailijalle olennaiset pankki- ja vakuutusasiat hoituvat kätevästi OP-mobiililla missä maailmankolkassa tahansa, jossa älypuhelin saa yhteyden nettiin. Matkakassan tarkastelu reaaliajassa on helppoa, kuten myös rahan siirto ilman avainlukua omien tilien välillä. Säästötilin rokottamiseen turvauduin italialaisessa outlet-kylässä, jossa bongasin pitkään etsimäni trenssin omassa koossani. Se oli löytö, jonka hankinta hymyilyttää edelleen!

Myös Debit-kortin turvarajojen säätäminen reaaliaikaisesti käy OP-mobiililla. Turvarajat on hyvä pitää alhaisena mahdollisen kortin katoamisen vuoksi, mutta tarvittaessa turvarajaa voi korottaa ostohetken ajaksi. Lomaillessa on mukava heittää aivot narikkaan, mutta toisinaan tämä saattaa altistaa unohduksille ja huolimattomuudelle. Mikäli kortti katoaa tai varastetaan, sulkupalvelun numero löytyy sekin OP-mobiilista. Mukana kulkee myös shoppailijan mainio kaveri: valuuttalaskuri!

Mauritius

Mauritiuksen sää oli täydellinen vesileikkeihin, kuten vesihiihtoon ja snorklaukseen.

Vakuutuksille löytyy myös oma osionsa mobiilista. OP-mobiililla pääset tarkastelemaan omia vakuutuksiasi, ja löydät matkavakuutuskorttisi jopa yhdeksällä kielellä. Vahingon sattuessa Vahinkoavusta löytyy yksityiskohtaiset ohjeet lähes jokaisessa vahinkotilanteessa toimimiseen. Tiedätkö sinä, miten toimia jos lentosi myöhästyy tai matkatavarasi varastetaan lentokentällä? Vahinkoilmoituksen täyttäminen on helppoa ja vaivatonta, ja tulee hoidettua näppärästi ilman viivästyksiä. OP-mobiilista löytyvät myös ulkoministeriön matkailutiedotteet, kätevä toiminto mikäli kohdemaassa sattuu jotain tavallisesta poikkeavaa.

Kun matka-asiakirjat, passi, rokoteet sekä raha-  ja vakuutusasiat ovat kunnossa, on matkalle lähteminen huoletonta ja lähtökohdat loistolomalle kunnossa. Laukun pakkaaminen – se onkin sitten toinen tarina!

OP-mobiilin latausohjeet löydät op.fi:stä, tai voit ladata sen suoraan sovelluskaupasta omalle laitteellesi. App Storeen pääset tästä, Android-käyttöjärjestelmää käyttäville laitteille OP-mobiilin saat ladattua täältä ja mikäli käsissäsi on Windows-puhelin, lataus onnistuu klikkaamalla tätä linkkiä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s