Fed markkinan ja talousdatan välisessä ristiaallokossa

Yhdysvaltojen keskuspankki Fed aloitti koronnostosyklin joulukuussa vedoten vahvaan talous- ja työllisyyskehitykseen. Markkinoilla oli jo aiemmin odoteltu Fedin rahapolitiikan kiristymissyklin alkamista, mikä näkyi Yhdysvaltain dollarin trendinomaisena vahvistumisena. USA:n talouden merkitys on korostunut entisestään globaalin talouden ajurina suuren kokonsa ja kehittyvien maiden hidastuneen talouskasvun ansiosta. Toisaalta vahvan dollarin sivuvaikutukset ovat nousseet talousnäkymien selkeiden erojen takia merkittäväksi huoleksi kehittyvien maiden omatessa suuren määrän dollarimääräistä velkaa ja vahvan dollarin ruokkiessa pääomien pakenemista näiltä markkinoilta.

Fedin tavoitteena on yhä jatkaa rahapolitiikan kiristämistä, mistä syystä Fedin jäsenet indikoivat joulukuussa 2015 edelleen neljää koronnostoa tämän ja ensi vuoden aikana. Markkina on jo pidemmän aikaa kyseenalaistanut, monesti hyvällä menestyksellä, Fedin koronnosto-odotuksia. Markkinaturbulenssin myötä Fed on joutunut enenevissä määrin kiristyvän työmarkkinan ja rahoitusmarkkinoiden väliseen ristiaallokkoon.

Fedin rahapolitiikan kiristämisen tielle on noussut muun muassa:

  • Energiahintojen lasku painaa inflaatio-odotuksia kyseenalaistaen Fedin inflaatiotavoitteen saavuttamisen
  • Taalan vahvuus painaa erityisesti vientivetoisen teollisuuden luottamusta ja täten myös talousnäkymiä
  • USA:n talouden kasvaneet ulkopuoliset riskit kehittyvien maiden heikentyneiden talousnäkymien myötä

Fed vetäytyi syksyn aikana jo kertaalleen koronnostojen tieltä vedoten Kiina-riskeihin, joten tilanteen toistuminen ei ole poissuljettu. Näin etenkin silloin, jos nyt nähtävä markkinaturbulenssi jatkuu vielä pidemmän aikaa.

USA:n työmarkkinoiden näkymät jatkuvat kuitenkin positiivisina ja kotitalouksien käytettävissä olevat tulot saavat tukea energiahintojen laskusta. Nähtäväksi jää, heijastuuko teollisuuden luottamuksen heikkous elintärkeisiin palvelu- ja kuluttajasektoreihin.

Koko muu maailma elvyttää ja Fed kiristää rahapolitiikkaansa, joten ottiko Fed liikaa etunojaa poistumalla nollakorkoympäristöstä? Ainakin markkina kyseenalaistaa voimakkaasti koronnosto-odotusten kutistuttua kuluvan vuoden osalta alle yhteen nostoon.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s