Suomi nousuun – osta kotimaisia tuotteita!

Kymmenen euroa kuukaudessa enemmän kotimaisiin tuotteisiin ja palveluihin voisi tuoda 10 000 uutta työpaikkaa Suomeen

Maamme talouden hakiessa yhä vauhtiaan, mietin usein mitä me kaikki tavalliset suomalaiset voisimme tehdä auttaaksemme maamme yrityksiä luomaan lisää työmahdollisuuksia. Yksi selkeä keino on vanha, mutta toimiva. Ostamalla kotimaisia tuotteita voi jokainen meistä omalta osaltaan luoda lisää työtä maahamme. Oulun yliopiston kansantaloustieteen professori Osmo Forssell on arvioinut, että jos jokainen suomalainen käyttäisi kuukaudessa 10 euroa enemmän kotimaisiin tuotteisiin ja palveluihin, kulutusmenot lisääntyisivät 600 miljoonalla eurolla vuodessa. Summa vastaisi noin 10 000 työpaikkaa! Tästä voit lukea lisää Helsingin Sanomien artikkelista. Toki nämä luvut ovat suuntaa-antavia, mutta kaikki kotimaassa tuotettavat tuotteet ja palvelut työllistävät aina tuontituotteita enemmän.

Elintarviketeollisuus tärkeässä roolissa

Elintarviketeollisuus on Suomen suurin kulutustavaroiden valmistaja ja neljänneksi suurin teollisuudenala. Koko elintarvikeketju työllistää Suomessa noin 260 000 henkilöä eli noin 10 % työllisestä työvoimasta. Suomalaiset elintarviketeollisuusyritykset ovat usein pieniä ja keskisuuria yrityksiä. Ne toimivat usein ympäri Suomea ja luovat monelle työtä paikallisesti.

Mitä minä sitten voin tehdä?

Usein ruokakaupassa ostoksia tehdessäni tulee mieleen, missähän tämäkin tuote on valmistettu? Monet meistä ovat hämillään tuotteita koristelevista erilaisista merkinnöistä. Miten kotimaisen tuotteen sitten voin tunnistaa? Kotimaisen tuotteen ja työn tunnetuin merkki on Avainlippu.  Elintarvikkeiden valmistusmaa on myös helppo tarkistaa, koska EU:ssa myytävien elintarvikkeiden valmistusmaa tulee aina ilmoittaa myyntipakkauksessa. Kysyn itse myös usein ravintolassa asioidessani, mikä ruokani alkuperämaa on ja pyydän heitä ilmoittamaan sen jatkossa suoraan jo ruokalistalla. Tehdään siis me kaikki oma pieni hyvä tekomme saadaksemme Suomi nousuun ja ostetaan kotimaisia laadukkaita tuotteita ja palveluita!

Janne Mäkikalli

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s