Väärinymmärretty ja väärin kohdeltu Venäjä

Rion olympialaiset antoivat hyvän päivityksen Venäjän kokemasta epäreilusta ja väärästä kohtelusta koko muun maailman suunnalta. Seurasin kisoja venäläisiltä kanavilta ja lähetyksissä, joissa selostajat tietenkin puivat loputtomiin Venäjän doping-tuomiota, käytiin myös pitkiä filosofisia keskusteluja Venäjän ainutlaatuisuudesta ja saavutuksista. Välillä taustalla pyörineet kisat unohtuivat kokonaan. Nämä polveilevat keskustelut kuvastivat kuitenkin hyvin venäläisten tämänhetkistä tarvetta tulla ymmärretyiksi.

Koska venäläiset ovat jo vuositolkulla kuunnelleet valtiollisen median Venäjän ja lännen vastakkainasetteluun perustuvaa propagandaa, on monen venäläisen vaikea ymmärtää, että koko muu maailma ei puhu Venäjästä jatkuvasti. Ero takavuosiin on se, että venäläiset heittäytyvät nopeasti maailmanpolitiikkaa käsittelevissä keskusteluissa hyökkäyskannalle. Ehkä Venäjä erehtyi hieman yhdessä asiassa, mutta entä sitten lännen toiminta kymmenessä muussa? Venäläisten kannoissa on myös aimo annos uhrimentaliteettia – vika ei ole Venäjässä vaan kyse on erityisesti USA:n masinoimasta ajojahdista. Rion kisojen päättäjäispäivänä ykköskanava ”Pervyj” esitteli pääuutisissaan ”todellisen” mitalitaulukon, jossa doping-ajojahdin takia poissuljetut venäläisurheilijat olivat saaneet ansaitsemansa. Siinä ei epäröity laittaa kultamitaleita uusjakoon.

Venäläisten kanssa väittelyihin joutuessa useimmiten riittää, että yksinkertaisesti kuuntelee. Muuten huomaa joutuvansa puolustelemaan koko EU:n ja USA:n ulkopolitiikkaa laajalla rintamalla. Ennen venäläiset myös vitsailivat oman maansa hieman vinksallaan olevista puolista. Nyt kuulen sitä ulkomaalaisena paljon vähemmän.

Ymmärryksen ja arvostuksen janoaminen ei välttämättä ole merkki varauksettomasta Putinin tuesta. Silti se on yhdistävä tekijä myös niiden joukossa, jotka pitävät koko valtakoneistoa vastenmielisinä rosvoina. Aikalailla kaikki ovat sitä mieltä, että Venäjä ei ole viime vuosikymmeninä saanut ansaitsemaansa arvostusta maailmalla.

Väittelyihin liittyy myös iso kulttuuriero maidemme välillä – venäläiset tuulettavat mielipiteitään avoimesti, eikä arkaile tarttua hyvinkin lyhyen tuttavuuden jälkeen aiheisiin, jotka meillä koetaan yksityisiksi. Minulta on parin minuutin tuttavuuden jälkeen kysytty sekä kuukausipalkkaa että avioliiton tilaa.

Kulttuurieroista puhuminen tuntuu kliseiseltä ja kuluneelta, mutta viime aikoina olen pohtinut asiaa usein, koska Venäjä on liukunut kauemmas myös läntisestä talousyhteisöstä. Olen itsekin urani aikana ollut todistamassa läjäpäin tilanteita, joissa puutteellinen liiketoimintaympäristön ja vastapuolen realiteettien ymmärtäminen on johtanut syviin ja kalliisiin väärinymmärryksiin. Nyt osaan jo ennakoida tilanteet, joissa osapuolet puhuvat eri kieltä.

Venäjän kanssa toimiessa – ja tämä pätee ihan yhtä hyvin muihin kehittyviin markkinoihin – tarvitaan osaajia, jotka jaksavat jumpata välikäsinä ja tulkita asiaa molempien osapuolten kannalta, kirkastaa tilanteen ja viedä sitä kohti nopeampaa ratkaisua. Venäjällä siihen liittyy yleensä raskas byrokratia. Mutta yhtälailla olen venäläisille monesti joutunut selittämään, miksi Suomessa kaikki on niin hidasta. Heidän on vaikea ymmärtää, miksi tapaaminen onnistuu vasta kolmen kuukauden päästä ja miten helpolta tuntuvan päätöksen tekemiseen menee puoli vuotta.

Myyntiä ja kauppoja tehdessä on hyvä pitää nöyryys mielessä. Kolmen pointin pitchaus ei välttämättä toimi, jos venäläinen vastapuoli vain haluaa tulla kuulluksi ja tuntea itsensä tasavertaiseksi. Venäläinen ystäväni, joka oli monta vuotta johtoasemassa yritysoston jälkeisessä haltuunotossa, ihmetteli viimeksi tavatessamme, että miksi venäläiset saivat kaikki haukut niskaansa pieleen menneessä integraatiossa. Hänen mielestään oli kohtuutonta, että epäonnistuminen pistettiin Venäjän bisnesmaailman vääristymien ja petollisten venäläisten piikkiin, kun suomalainen osapuoli samanaikaisesti sortui Venäjän toiminnoissaan moneen oppikirjavirheeseen. Jos ei muuta, niin tehdyistä virheistä pitää ottaa oppia. Nykyisessä taloustilanteessa niihin ei yksinkertaisesti ole varaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s