Kaupan rahoitusta Keniaan

Finnvera julkaisi hyvän kirjoituksen pk-yritysten vientikaupoista eksoottisiin maihin. Kirjoituksen voit lukea täältä. Olen työssäni huomannut pk-yritysten hallitsevan riskejään ja kaupan kassavirtaa maksupostien avulla. Monesti 70 % kauppasummasta on maksettu viejälle ennen kuin tavara on edes lähtenyt. Toinen ääripää on, se että ostajalle myönnetään maksuaikaa ilman mitään turvaavia vakuuksia. Ensimmäisessä vaihtoehdossa riskit ovat hyvin hallinnassa. Toisessa vaihtoehdossa kaupan saanti ei ainakaan jää maksutavoista kiinni.

Tarkoituksena on löytää kultainen keskitie. Tällöin riskit ovat vientiyrityksen kannalta hallinnassa, mutta ostajalle pystytään myöntämään maksuaikaa ja itse saamaan maksu nopeasti.

Alla on todellinen esimerkki siitä, miten pankki ja Finnvera voi tukea kaupankäyntiä esimerkiksi Keniaan.

Vientiyritys oli myymässä teollisuuskonetta kenialaiselle asiakkaalle. Maksunsaanti haluttiin varmistaa jo ennen valmistuksen aloittamista. Yritys tiesi, että mikäli maksuaikaa ei pystytä ostajalle tarjoamaan, ei kauppaa tultaisi voittamaan. Ratkaisuksi syntyi 10 % ennakkomaksu, jonka myyjä sai heti kauppasopimuksen jälkeen. Vuoden maksuaika pystyttiin myöntämään vientiremburssin avulla. Remburssin arvo oli 90 % kauppasummasta. Remburssi on ostajan pankin peruuttamaton lupaus maksusta myyjälle.

Vientiyrityksellä oli oman pankkinsa lupaus koko kauppasummasta ennen kuin yritys aloitti koneen valmistuksen.

Myyjä ei halunnut ottaa kenialaista maa- ja pankkiriskiä, vaan halusi oman pankkinsa kantavan riskin ulkomaisesta pankista. Finnveran maariskitaulukon mukaan Kenian maaluokka on 6/7. Tämä tarkoittaa heikkoa maksukykyä. Ostajan maan maksukyvyn ollessa heikko myös pankit suhtautuvat riskinottoon varauksella.

OP jakoi maa- ja pankkiriskin puoliksi Finnveran kanssa. Tällä järjestelyllä myyjä sai OPn peruttamattoman lupauksen koko remburssin määrän maksamisesta. 10 % saatiin ennakkomaksulla ja 90 % maksusta tulisi remburssin alla. Edellytyksenä oli remburssiehtojen mukaisten asiakirjojen esittäminen.

Suomalaisella yrityksellä oli kauppasumma kokonaisuudessaan tilillään, kun kone oli laivattu. Kenialainen ostaja maksoi kuitenkin 90-prosenttia kauppasummasta vasta vuoden kuluttua laivauksesta.

OP siis maksoi remburssisaatavan myyjälle asiakirjaesityksen yhteydessä. Alla olevasta kuvasta näkyy tarkemmin kaupan eri vaiheet.

kaupanvaiheet-2

Tämä oli siis vain yksi esimerkki. Turvalliseen kaupanrahoittamiseen löytyy monia muitakin vaihtoehtoja.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s